lisztharmat
lisztharmat

Kép forrása: Flickr / Szerző: Jeff Kubina / Licence: CC BY-SA 2.0

A lisztharmat az egyik legismertebb és a legkönnyebben beazonosítható gombabetegség mely számos dísznövényt, zöldség és gyümölcsfélét megtámadhat. Számos lisztharmat gomba ismert, de a megjelenésük szinte azonos.

Minden gazdanövénynek jellegzetes lisztharmat gombája van, ami más növényfajra nem terjed át, megjelenésüknek, azonban ugyanazok a körülmények kedveznek. Ha túlságosan dús a növényzet, gyenge a légmozgás, magas a páratartalom, nagy a nedvesség, az mind kedvező a lisztharmat számára.

A lisztharmat gomba áttelel például a növényi hulladékban, hogy tavasszal elkezdjen spórákat termelni. A spórákat a szél, a víz és rovarok juttatják a növényekre.

A lisztharmat legárulkodóbb jele a levelek felületét borító fehér vagy szürke porszerű réteg, azonban a fertőzés nem csak a levél színére terjed ki. A szárakat, virágokat, rügyeket, a levelek fonákját és a gyümölcsöt is megtámadja.

Többszöri vagy súlyos fertőzés esetén jelentősen legyengíti a növényt, teljes elhalását viszonylag ritkán okozza. Minél nagyobb lisztharmat réteg borítja a leveleket, annál nehézkesebb lesz a fotoszintézis, az erősen fertőzött levelek lehullnak, a gyümölcsök és zöldségek zamata is gyengébb lesz.

A lisztharmat elleni védekezés

A lisztharmat megelőzésének első lépése, hogy egészséges és lehetőség szerint a lisztharmattal szemben ellenálló növényfajtát válasszunk vásárláskor. A nem ellenálló növények esetében, kerüljük az árnyékos helyre való ültetésüket.

Ha már megtámadta a lisztharmat a növényt, először el kell távolítani és meg kell semmisíteni a fertőzött növényi részeket. Érdemes metszéssel a növényzet ritkításával is próbát tenni, ezzel elősegíthető a légmozgás.

A lisztharmat kedveli a fiatal, erőtől duzzadó növényeket, ezért, amíg nem kezeltük a lisztharmatot, nem szabad műtrágyát használni. Kerülni kell a túlöntözést is, mivel a lisztharmat a nedves, párás környezetet szereti.

Ha egyik fenti praktika sem használ, és kiterjedtebb fertőzésről van szó, akkor felszívódó gombaölő és kontakt (kén tartalmú) szerrel kell permeteznünk.

Bízunk benne, hogy tanácsaink segítenek sikeresen felvenni a harcot a lisztharmattal! Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Kép forrása: Flickr / Szerző: Jeff Kubina / Licence: CC BY-SA 2.0

Forrás: Édenkert.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert