lótücsök
lótücsök

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ryszard / Licence: CC BY-NC 2.0

A lótücsök (Gryllotalpa gryllotalpa), vagy, ahogy sokan nevezik lótetű, a lótücsökfélék családjába tartozó rovar, mely Európa szerte gyakori. Teste zömök, hengeres alakú, finom szőrök borítják, barna színű, hossza kb. 3-5 cm. Elülső lábpárja ásólábakká alakult.

A föld alatt járatokban él, táplálékát rovarok, giliszták és növényi részek jelentik. Járatait a nedves talajban készíti, főként éjszaka aktív, kártétele az életmódjából következik. Miközben járatokat ás, átrágja a növények gyökereit is, a növény emiatt elfonnyad és megbarnul.

A lótücsök fejlődése 2 éves, a hidegre érzékeny, ezért a talajban mélyen, vagy a trágyában, komposztban telel át.

Védekezés a lótücsök ellen

A lótücsöknek akad néhány termeszétese ellensége, melyek segíthetnek a gyérítésben, ilyenek például a vakond, vetési varjú, de a baromfi is elfogyasztja őket. A komposzt és a trágya megtisztítására például megoldható a baromfikkal. Ez önmagában azonban még kevés lehet.

A lótücsök ellen természetesen bevethetünk más módszereket is. Nyáron a párosodás idején a lótücskök feljönnek a talajfelszínre, ilyenkor fogóedények és terelőlécek segítségével befoghatók, az egyéb időszakokban a járatok mentén helyezzük el ezeket a csapdákat.

Bevethetünk az üzletekben kapható csalétket is, valamint biológiai rovarölő szert is, mint például a Nemastar, ami melegvérű állatokra, emberre és növényekre teljesen ártalmatlan.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak lesznek a lótücsök elleni küzdelemben. Sikeres kertészkedést kívánunk!

Kép forrása: Flickr / Szerző: Ryszard / Licence: CC BY-NC 2.0

Források: Wikipédia; Édenkert.hu; Kertfüvesítés.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert