vadászó macska

Ahogy közeleg az ősz és a tél, a nem költöző madarak számára egyre nehezebbé válik az élelemszerzés. Éppen ezért fontos, hogy ebben az időszakban gondoskodjunk róluk és tegyünk ki madáretetőt a kertbe.

Ám ha cica gazdi vagy, esetleg a szomszédban él egy puha talpú, vadászösztöntől fűtött cirmos, akkor bizony egyáltalán nem mindegy, hova és milyen etetőt teszel ki. Hiszen ha nem figyelsz oda az ezzel kapcsolatos részletekre, szinte biztos, hogy elkap néhány madarat a macska. Mutatjuk, mire érdemes figyelni ezzel kapcsolatban.

Bizonyos felmérések szerint a macskák évente több tízmillió madár életét is kiolthatják a vadászösztöntől vezérelve hazánkban. Éppen ezért kiemelten fontos az odafigyelés akkor, ha szeretnél madáretető felállításával kedveskedni a hűvös időben nehezebben boldoguló tollasoknak.

Mire érdemes figyelni a madáretető kihelyezésekor?

A madáretetésnek számos különböző módja létezik, a lényeg, hogy rendszeresen legyen kinn eledel, amit a madarak könnyen megtalálnak a kertben. Ehhez az is tökéletes, ha egy megfelelően kivágott műanyag flakont használsz.

Ha egyszer odaszoktad a kertedbe, ne hagyd őket cserben, minden esetben pótold az eleséget, hiszen a hideg időben nagyon fontos ezeknek a madaraknak, hogy megfelelő táplálékhoz jussanak. Ez lehet sótlan napraforgó mag, köles, muhar, egyéb olajos magvak is.

Mitől lesz macskabiztos?

A fentebb leírtak mind szépek és jók, egészen addig, amíg nem jelent veszélyt a madarakra egy cica. Ha szeretnéd megóvni őket a cica támadástól, akkor nagyon át kell gondolni, hova is helyezed ki a madáretetőt.

Ugyanis az érzékszerveik, a reflexeik, a karmaik és az ugró képességük miatt akár röptében is képesek elkapni egy alacsonyan repülő madarat a szőrös kedvencek. Vagyis ha egy fáról lógatod le az etetőt, számukra az maga lesz a játszótér, ahol sok madarat pusztíthatnak el. Azaz az etetőt mindenképpen érdemes magasabb pontra tenni lógatva úgy, hogy ne legyen mellette olyan hely, ahova a cica fel tudna mászni.

Megoldás lehet az etető ketreccel való körbevétele is, de akár egy nagyobb oszlop tetejére is teheted a madarak eledel lelőhelyét. PVC csővel burkolva vagy fémből készítve esélye sem lesz a macskának a mászásra. Sőt, különböző akadályokat is kihelyezhetsz az etető felé vezető útra, így hiába próbálkozik, nem tud felmászni az adott területre és elérni sem tudja azt.

Fontos hozzáfűzni azt is, hogy amennyiben mindezek ellenére mégis a földről etetnéd a tollas kis barátaidat, lehetőleg olyan helyet válassz ehhez, ahol nincs búvóhely a cica számára, így hamar észreveszik a tollas barátok, hogy veszély közeleg.

Ha távol tartanád a macskát bizonyos helyektől

Ha szeretnéd, hogy a szomszéd cicája elkerülje a kertedet vagy éppen van olyan pontja az udvarodnak, amit nem ártana ha elkerülne a kedvenced, erre is létezik természetes megoldás. Számos olyan növény létezik ugyanis, amelyeket nem kedvelnek a szőrös, doromboló háziállatok. Ahol például levendula vagy rozmaring terem, ott jellemzően nem időzik el a cica.

Ezzel kapcsolatban részleteket itt olvashatsz.

Sőt, ha a saját cicádról van szó, mindenképpen tegyél egy apró csengőt a nyakára, így a madarak már messziről hallani fogják ha közeleg és időben el tudnak repülni.

A fentiekből látható, hogy számos olyan trükk létezik, amelyeket alkalmazva remekül megfér egymás mellett a macska és a madáretető is. Azonban valóban fontos odafigyelni a részletekre, ugyanis ellenkező esetben csúnyán csapdába csalhatod a kertedbe érkező madarakat.

Mivel a cica számára nem az éhség csillapítása a vadászat célja és jellemzően az ösztönei hajtják, mindenképpen érdemes megakadályozni, hogy kárt tehessen a tollas kis állatokban.

Lépés Magazin

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert