madagaszkári gumólábfa

A madagaszkári gumólábfa (Pachypodium lamerei) bemutatása, gondozása

A madagaszkári gumólábfa vagy madagaszkári pálma (Pachypodium lamerei) Madagaszkár és Dél-Afrika területén őshonos pozsgás növény, amely eredeti élőhelyén fa méretűre is megnőhet.

Hazánkban szobanövényként tartva, általában, 1,5 méteres magasságot elérve hagyja abba a növekedést. A pálmához hasonló növény törzsét, hosszú tüskék borítják, tetején, pedig hosszúkás, élénkzöld levelek növekednek.

Gondozása nagyon egyszerű, ezért kezdő szobakertészek is bátran próbálkozhatnak vele. A növény törzsében és leveleiben található tejnedv mérgező hatású, a törzset borító tüskék pedig nagyon szúrósak.

Kisgyerekesek és kisállatot tartók úgy helyezzék el a lakásban, hogy ne férhessen hozzá kisgyerek, vagy háziállat.

Elhelyezés

Hőmérsékletigénye átlagos, fényigénye magas, ezért jól érzi magát világos, napos, és kellemesen meleg szobában tartva. Télen is legalább 18fokos helyiségben tartsuk.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

Az öntözés során, nyáron tartsuk enyhén nedvesen a földjét, télen az sem gond, ha majdnem teljesen kiszárad a virágföld, nyáron ezt kerüljük. 

Ne öntözzük túl, ne álljon rajta, és alatta a víz. Párásítással nem kell foglalkozni, jól tűri a száraz levegőt. Tápoldatozni elég tavasz végén és nyáron, havonta egyszer kaktusz tápoldattal.

Átültetés, szaporítás

Átültetni 1-2 évente szükséges, a legjobb, ha agyagos kerti föld és kaktusz föld egyenlő arányú keverékébe ültetjük. Szaporítani magról lehet.

Egyéb teendők

A gumólábfa igényli, hogy 2-3 hónapig pihentessük. Ebben a nyugalmi időszakban ne kapjon vizet, csak akkortól, ha megjelentek az első új levelei.

Betegségek, kártevők

Kártevők általában nem jellemzők rá, problémákat a nem megfelelő gondozás okozhat, főleg a helytelen öntözés. A túlöntözésre és az alulöntözésre a levelek ledobásával reagál.

Itt fontos megjegyezni, ha csak néhány alsó levelet dob le, az egy természetes folyamat, ami jellemző a növényre, ettől tehát nem kell megijedni, azonban, ha az összes levelét ledobja, akkor a nem megfelelő öntözésre gyanakodhatunk.

Ha télen a kelleténél több vizet kap, vagy hideg a virágföldje, akkor a levelek feketén elszíneződnek, valamint a növény pusztulásához is vezető gyökérrothadás jelentkezik.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: David J. Stang

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények