vörösbegy

A tudósok figyelnek arra a történetre, melyet a madarak énekelnek el nekünk az éghajlatváltozásról. A kutatók és a madármegfigyelők évek óta tudják, hogy az éghajlatváltozás módosítja a madarak vándorlásának és párzási szokásainak időzítését – ezt a fenológia szakemberei tanulmányozzák.

vörösbegy

Kép forrása: Pixabay.com

A klímaváltozás negatív hatással van a természetre, így a madarakra is.

Az érkezések és távozások ütemterv változásainak dokumentálására irányuló terepmunka azonban fárasztó volt – olyan technikák voltak, mint például a madarak hálókban történő elfogása és egyenkénti megjelölése, vagy a vadvirágok fajtánkénti rendezése a mezőn, hogy megszámolják őket.

Brett Furnas

Brett Furnas / Kép forrása: KQED / Szerző: Lauren Hanussak

Néhány tudós most hallás alapján végzi a madarak megfigyelését.  „A szép dalukat hallgatni csodálatos, de okkal énekelnek” – magyarázza Brett Furnas, a statisztikusból vált ökológus a Kaliforniai hal és vadvilág részlegének vezetője. „Azért énekelnek, hogy odavonzzák a társaikat és fészket rakjanak, ezzel is kialakítsák területeiket. És ez fontos számukra, mert utódaikkal biztosítják a fajfenntartásukat.”

„Amikor a legtöbben énekelnek, az a párzási időszak csúcsának a jele” – magyarázza Furnas.

Amikor a csapat, amelyet az Állami Vadonélő Állatok Kivizsgálásának Laboratóriuma – Furnas és Michael McGrann- a rocklini William Jessup Egyetem vezetőjével közös projektbe kezdtek, több mini hangrögzítő készüléket vásároltak, és helyezték el őket a kiválasztott észak-kaliforniai erdőkbe.

Mini hangrögzítő használata

Mini hangrögzítő használata / Kép forrása: KQED / Szerző: Lauren Hanussak

Az apró eszközöket naponta egy időben alkalmazzák minden helyszínen, rögzítve a madárdal intenzitását a csúcsidőszakokat mérve. Legfrissebb eredményeiket ez év elején tették közzé az American Ornithological Society folyóiratában. „A klímaváltozás, maga a felmelegedés,  gyakorol nyomást a madarak párzási szokásaira, így ez a szakasz már korábban kezdődik el” – mondja Furnas.

A vadon több éves megfigyelése alatt, Furnas csapata 1500 órányi felvételt készített. A szakértők mindegyiket egyenként meghallgatva,  daluk alapján azonosította a különböző fajokat – de a szemüket is használták, és ellenőrizték a hang digitális megjelenítését, azaz a spektrogramot. Néha könnyebb az egyes fajokat vizuálisan kiválasztani a spektrogramból.

„Mindegyikük más és más időben énekel, nem egymással párhuzamosan, hanem különböző frekvenciatartományban, különböző időpontokban” – magyarázza Furnas. „Egy zenekarra emlékeztet, de karmester nélkül. És minél több madár van, annál teljesebb a zenekar, amely a párzási időszak csúcsán, eléri a crescendót.”

Az évek során Furnas csapata több száz ilyen felvételt készített a CA északi részén található erdőkben, köztük közel 370 helyszínen a Csendes-óceáni Crest nyomvonal mentén.  Legalább nyolc vándorló madárfaj esetében határozták meg a csúcsidőket. Furnas szerint változások történnek. „Más kutatások valóban azt mutatták, hogy az északi féltekén a párzási idő évtizedenként átlagosan négy nappal tolódik előbbre, ami nagyon aggasztó.”

fecske

Kép forrása: Pixabay.com

Ami Furnas-t leginkább aggasztja, az az „eltérés”

A vándorló madarak számára az időzítés jelent  mindent. Képzelje el, hogy közúton vezet, fáradt, és arra számít, hogy késő este érkezik a közelben lévő motelba, ahol étkezni fog. Amikor azonban odaér, ​​a motel nyitva van, az étkező viszont bezárt.  Nos, ez történik a vándorló madarakkal, ha érkezésük, táplálásuk, és párzásuk ütemezése nincs összhangban a környezetükkel.

Ezeket a gyufásdoboz méretű mini hangrögzítő eszközöket fák odvába rejtették, de az is előfordult, hogy egyszerűen a földön hagyták őket. Ez talán felelőtlennek tűnhet a készülékek épségét illetően, a lényeg az volt, hogy a feladatukat tökéletesen teljesítsék.  „Vicces dolgok történtek ezekkel a készülékekkel” – emlékszik vissza.

„Megtaláltam néhányat, volt köztük olyan, amelyiket medvék rágtak meg, és tönkretették az összes elemet. Emiatt ezek komolyan megsérültek, vagy használhatatlanokká váltak.” „Időnként a kutatók is.”  Furnas arról mesélt, hogy egyszer, amikor egy vad ló üldözte őt, rálépett egy lódarázs fészekre, de majdnem egy csörgő kígyóra, aki szintén nagyon közel volt.

Az ilyen és ehhez hasonló történések miatt,  manapság a terepmunkák nagy részét az asszisztensekre bízza. Ennek ellenére Furnas azt mondja, hogy mindig inspirálta őt a terepen eltöltött idő. „Még ha nem is ismerjük fel az összes madarat, amikor halljuk őket, mégis hatással van ránk” – így Furnas.

„Éppen ezért nem kell tudósnak lennie senkinek ahhoz, hogy megértse, miért igazán fontos a természet és a természet hangjai az életminőségünk szempontjából.”

Képek forrása: 

Pixabay.com

Brett Furnas / KQED / Szerző: Lauren Hanussak

Mini hangrögzítő használata / KQED / Szerző: Lauren Hanussak

Cikk by: https://minihangrogzito.hu/

Publikáció: EffektivSeo.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik