gyümölcs drón
gyümölcs drón

Kép forrása: Agrarunio.hu

Újdonságnak számít, hogy drónokat gyümölcsszedésre használjanak, hiszen eddig jellemzően monitoringra, a növényi kultúrák feltérképezésére, illetve permetezésre alkalmazták ezeket a mezőgazdaságban.

Logikusnak tűnhet drónokat „bevetni” a gyümölcsöskertekben, hiszen a magasban lévő, ugyanakkor nem nagy tömegű terméseket ezek a vezető nélküli légi eszközök talán könnyebben le tudják szedni, mint a humán munkaerő.

A Tevel Aerobotics Technologies izraeli start-upcég meglehetősen fejlett drónt alkotott, amely nemcsak felszáll a gyümölcshöz, de meg is tudja állapítani arról, hogy érett állapotban van-e. Ha igen, akkor egy kar segítségével kíméletesen leszüreteli, s miután néhány darabot összegyűjtött, el is viszi azokat a tároló konténerhez.

gyümölcs drón

Kép forrása: Agrarunio.hu

Az eszköz elsősorban almához lett kifejlesztve, de elboldogul a körtével, szilvával, valamint a citrusfélékkel és az avokádóval is. A Tevel már dolgozik azon, hogy ritkításra és metszésre is használni lehessen a drónt. Izraelben – a világ más tájaihoz hasonlóan – egyre nagyobb gondot jelent a kézi munkaerő hiánya, a módszer pedig erre is megoldást jelenthet.

A technológia fejlődése nagyjából három éve tette lehetővé, hogy gyümölcsszedő drónokat fejlesszenek ki, és ennek a munkának az első eredményeit láthatjuk most.

Az elképzelés szerint a kertekben több autonóm platformot állítanának fel, és egy-egy ilyen 6-6 quadkopter (négyrotorosdrón) számára szolgálna bázisként. A gépek természetesen nem véletlenszerűen keresnék fel a fákat, hanem előre betáplált betakarítási terv alapján. Nem is lennének szabadjára engedve, hanem kábellel csatlakoznak a maguk platformjához.

Ha egy konténer megtelik, a drónok utána automatikusan egy másikat választanak bázisul. A Tevel szerint a drónok alkalmazásával akár 20 százalékkal magasabb fák is ültethetők, és a szorgos eszközök már jelenleg is képesek a gyümölcsök bő 90 százalékának betakarítására.

Képek forrása / Forrás: AgrárUnió

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik