kastély kert

Mint a világon szerte, úgy Magyarországon is rengeteg régi kastély kertjét újították már fel. Igazi romantikus kalandban lehet része annak, aki személyesen látogat el valamelyikbe. Gondoljunk csak a kosztümös filmekre, melyekben szebbnél szebb kastélyparkokat lehet látni.

Nos, ez kis hazánkban is elérhető az érdeklődők számára, hiszen Magyarországon több száz ilyen kert és park látogatható. A nagyszabású kastélykertekben akár olyan növényekkel is találkozhatunk, melyek számunka eddig teljesen ismeretlenek voltak.

Régmúlt időkben a kastélykerteket főleg lápos, mocsaras területekre telepítették, mivel az földművelésre alkalmatlan volt, de így mégis kihasználták a helyet. Ráadásul szemet gyönyörködtető látványt nyújtottak ezek a csoda szép, akár egzotikus növényekben dúskáló kertek.

Mai, rohanó világunkban felüdülés lehet egy-egy ilyen gyönyörűség látványa. Megnyugtatást és kikapcsolódást tudnak nyújtani annak, aki ellátogat valamelyikbe. A legtöbb kert tanúskodott tulajdonosa vagyonáról, hatalmáról is.

Mi lehet az a mulatókert?

Kezdetben a főúri kertek úgynevezett mulatókert szerephez jutottak. Az ilyen kertekben gyógynövényeket, fűszernövényeket, mindenféle dísznövényt termesztettek, melyeknek egy célja volt. Megteremtsék a harmóniát.

A barokk kastélyok kertjében már francia mintára megjelennek a kanyargó sétautak, sőt a labirintusok is. A szimmetria és a látvány nagy szerepet játszott ezeknek a kerteknek a megtervezésében. Az utak általában valamilyen jelentős látnivalóhoz vezettek. Ilyen lehetett például egy csobogó, szökőkút vagy tó is.

Ezekben a kertekben több építmény is helyet kaphatott. Akár egy kis kápolna, üvegház, lovarda, sok esetben még akár madárház is. A klasszicista kert közelebb próbálja hozni a természetet a fő épülethez.

Szabadon növő fák, virágos növények, bokrok, gyep, netán formára vágott bukszusok alkották ezeket a kerteket. Néhányban elhelyeztek műromokat, akár műbarlangokat. Mivel próbálták a természetességet hozni, ezeket a kerteket tájképi kerteknek is nevezik, amikben élni kell.

Milyen típusú kertek léteznek még?

A tájképi kertek utáni időkben kezdtek megjelenni az angolkertek. Ezekben az utak nem szabályos vonalakat követtek, néhol még útvesztőkbe is bele lehetett futni, azonban ezeket az utakat is folyamatosan és gondosan ápolták. Patakokkal, tavakkal is lehet találkozni ezekben az angolkertekben.

A Magyarországon honos növények, fák, cserjék mellett sok importált, más országokban honos díszfákat és cserjéket ültettek. Az egyik ilyen legismertebb fa fajta a platán, amivel sok helyen találkozhatunk manapság is.

Az angol kertek terjedése mellett egyre több arborétum, más néven gyűjteményes kert jelent meg. Miért gyűjteményes? Az arborétumok a hazai növények mellett igyekeztek minél több növényritkaságot is a nagyközönségnek megmutatni.

Manapság is nagyon sok gondozott kastélyparkot lehet találni az országban, melyek épületeit szállodává alakították, s így alkalmassá tették arra, hogy az emberek pihenését szolgálják. Egy ilyen park helyet adhat művészi tevékenységeknek, sétáknak, szabadtéri sportoknak, de azoknak is kiváló lehetőség, akik szeretnének elvonulni a zajos világtól rövid időre.

A Fried Kastélyszálló Resort parkjáról

A Balaton környékén, Tolna megyében, Simontornyán található a Fried Kastélyszálló Resort, ami egy többhektáros birtokon helyezkedik el. Idilli erdők, szőlőhegyek és lankás dombok ölelik körül.

A kastélyt az itt megtelepedett Fried család egyik tagja, Fried Imre bőrgyáros építtette feleségének, Gottlieb Margitnak házassági évfordulójuk alkalmából. A Fried család köztiszteletnek örvendett a környező lakosok körében. A család által üzemeltetett bőrgyár nagyon sok simontornyainak adott megélhetést.

A kastélyt egy csodálatos francia stílusú park öleli át, mely lehetőséget biztosít kellemes sétákra, pihenésre, elmélkedésekre. A Fried Kastélyszálló 2002-ben komoly felújítási munkálatokon esett át, mikor is visszaállították eredeti állapotába.

2005-ben négycsillagos szállodaként megnyitotta épületének és kastélyparkjának kapuit a pihenésre vágyók előtt. Nem csak az épület szép, de megéri sétát tenni a kiemelkedő szépségű francia parkban, mely különféle programlehetőségeket is biztosít vendégeinek.

Kép forrása: Pxhere.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik