Mangó csíráztatása lépésről-lépésre


Kép forrása: Pixabay.com
A mangó (Mangifera indica) csíráztatásával inkább csak érdekességként érdemes próbálkozni, mint sem a termés érdekében. Eredeti élőhelyén a mangó 6 év után fordul termőre, magyarországi éghajlati viszonyok mellett, erre nem számíthatunk.
A csíráztatáshoz a mangó magjára, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű, jó vízáteresztő földkeverékre, valamint közepes méretű, nem túl mély cserépre van szükség. A mangó magja akkor csírázik ki legnagyobb eséllyel, ha az üzletben szép érett, megfelelően puha gyümölcsöt választunk.
Nem szabad hagyni, hogy a mangó magja kiszáradjon, ezért a mag eltávolítása után, minél hamarabb ültessük el. Ha erre nincs lehetőség, akkor 1-2 napig nedves homokkal befedve tárolhatjuk az ültetésig.

Kép forrása: Pixabay.com
Az ültetés előtt a mangó szőrös maghéjáról távolítsuk el a gyümölcshúst. Ezt követően óvatosan nyissuk fel a maghéjat, melyben a mangó puha magja található, ezt a kis magot kell elültetnünk a biztosabb csírázás érdekében. Ha a magházban lévő mag fejletlen, akkor nem érdemes a csíráztatásával próbálkoznunk, csak a fejlett, egészséges mag elültetésével járhatunk sikerrel.
A magot 3-4 cm vastagon takarjuk földdel és öntözzük meg. A csírázáshoz melegre, magas páratartalomra és rendszeres öntözésre van szükség, a kicsírázott fiatal növényt, szintén ilyen körülmények között kell tartani. Hűvösebb évszakokban a lakásban, míg nyáron a szabadban, napos helyen tarthatjuk.
A csírázás a mangó eredeti élőhelyén nagyjából 1-2 hét, hűvösebb helyen ennél tovább tart. Gyorsabb csírázásra ösztönözhetjük a magot, ha a cserepet alulról melegítve 22-25 fok körüli hőmérsékleten tartjuk.
Sikeres kertészkedést kívánunk!
Képek forrása: Pixabay.com
Forrás: Hobbikert.hu