márványlevél

A márványlevél (Peperomia argyreia) bemutatása

A márványlevélként ismert (Peperomia argyreia) egyike a legszebb törpebors fajoknak. Eredeti élőhelye Brazília, Bolívia, Ecuador és Venezuela. Angol elnevezése („Watermelon peperomia” azaz görögdinnye törpebors) tökéletesen jellemzi ennek a kis növénynek a külsejét.

A növény díszét adó levélzetet, kerekded, enyhén szív alakú, egészen világoszöld és sötétzöld csíkos levelek alkotják.

A márványlevél gondozása nem túl bonyolult, de arra figyelni kell, hogy ez egy kissé vízigényesebb faj, és meleg szobában tartva párásítást is igényel.

A márványlevél (Peperomia argyreia) gondozása

Elhelyezés

A márványlevél átlagos fényigényű szobanövény. Világos, nem tűző napos hely az ideális számára, de félárnyékos helyen is tartható.

Páratartalom

A márványlevél a páraigényesebb törpebors fajok közé tartozik. Leveleit nem szabad vízzel permezetni, a közvetlen párásítás tehát nem jó megoldás.

Állítsuk a növény cserepét vízzel és kaviccsal töltött tálcára, ez a párologtatás révén biztosítja a kellemesen párás levegőt.

Öntözés, tápoldatozás

A márványlevél a vízigényesebb törpebors fajok közé tartozik, földjét tartsuk kissé nedvesen.

Télen csökkentsük az öntözések számát, ilyenkor ne legyen a földje nedves, a hideg és a rothadásveszély miatt.

Áprilistól szeptemberig háromhetente kapjon tápoldatot a növény, egyéb időszakokban a tápoldatozás elhagyható.

További teendők, átültetés, szaporítás

Átültetésre tavasszal vagy nyáron van lehetőség B virágföldbe. A felkapaszkodott, megnyúlt, példányokat óvatosan vissza kell vágni. Szaporítása levél vagy fejdugvánnyal lehetséges.

Kártevők, betegségek

Kártevők közül a levélfonálférget, valamint a gyapjastetűt lehet megemlíteni. Utóbbi, akkor támadhatja meg, ha száraz levegőjű, meleg, helyen tartjuk a növényt. Ha nem megfelelően gondozzuk, előfordulhat, hogy hullani kezdenek a levelei, vagy rohadni a szára és a levelei.

Kép forrása: Adobe Stock

Forrás: Édenkert.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények