medvehagyma

A medvehagyma (Allium ursinum) bemutatása, gondozása

medvehagyma

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Adrian Pingstone

A medvehagyma (Allium ursinum) évelő növény, mely Európa szerte, így hazánkban is gyakori, főként a bükkös, tölgyes, gyertyános erdők lakója. Ízletes növény, mely kellemes fokhagyma illatot áraszt, ez alapján a legkönnyebb beazonosítani gyűjtése során.

Fontos, hogy körültekintőek legyünk begyűjtésekor, ugyanis a mérgező gyöngyvirág és az őszi kikerics is hasonlít rá. A gyöngyvirág levele rövidebb és kerekebb formájú, virágai pedig a tő közelében erednek. A kikerics eltérő élőhelyen, mezőkön, réteken növekedik.

A medvehagyma rengeteg módon felhasználható, krémleves és főzelék is készíthető belőle, ízesíthetünk vele salátát, pogácsát, de akár felaprítva meghinthetjük vele a szendvicseket is. A virágzás előtt begyűjtött levél, jól fagyasztható, és egyéb módon tartósítható, így nem kell lemondani a medvehagyma élvezetéről a medvehagyma szezon lecsengése után sem.

Számos gyógyhatása is ismert, vérnyomáscsökkentő, méregtelenítő, vértisztító, a bélrendszerre és a gyomorra egyaránt pozitívan hat.

Ha nem szeretnénk gyűjteni, akár otthon is könnyen termeszthetjük.

A medvehagyma gondozása nem túl bonyolult a lényeg, hogy árnyékos, félárnyékos helyet keressünk ültetési helyéül, a talaj pedig tápanyagban dús, humuszos legyen.

Az egész töveket, vagy a tőosztás során leválasztott növénykéket nyár végén, ősz elején lehet elültetni. Vízigényes növény, szereti, ha talaja nedves, ezért öntözésről is gondoskodni kell. Betegségekkel és kártevőkkel szemben ellenálló. Szaporítani magról, és tőosztással lehet.

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Adrian Pingstone

Comments are closed.