tetőablak

A tetőtéri ablakoknak számos fajtája van, sok mindentől függ, melyik lehet a legjobb választás. A vásárlás megkönnyítése végett gyűjtöttük össze, hogy milyen tetőablakok vannak jelenleg forgalomban. Tetőablak-kalauzunk első része következik.

Az alaptípus: billenő tetőtéri ablakok

A billenő tetőtéri ablakokat 180 fokban tudja elforgatni nyitáskor. A tervezők részéről ez egy igen praktikus kialakítás volt, hiszen nagyon megkönnyíti a külső üvegfelületek tisztítását. Ugyanilyen könnyű ki-, illetve beakasztani a külső árnyékolót is.

Ez egy rendkívül fontos kellék a nyári hónapokban, ugyanis nem engedi át az üvegen a hőt, valamint jócskán csökkenti a napsugarak káros hatását is. A tetőtéri ablakok e fajtája külső és belső kiegészítőkkel egyaránt felszerelhető.

Kis „extra”: a megemelt forgástengelyű tetőtéri ablak

A magasabbra nőtt emberek szerencséjére megtervezték azokat a tetőtéri ablakokat, melyek megemelt forgástengellyel bírnak. Az ablak alsó vonala a padlótól 95 centiméterre helyezkedik el, míg a teteje mintegy 220 centi magasra kerül.

Abban tér el az előzőekben megemlített billenő tetőtéri ablakoktól, hogy az ablak középvonala felett helyezkedik el a forgástengelye. Ez a tetőtéri ablak is remekül beengedi a természetes fényt, és ha szerencsés az épület elhelyezkedése, a kilátás is kiváló lehet.

Szintén billenő technológiával nyílik, valamint tisztítása is megoldott: retesz segítségével lehet fixálni 160 fokban átfordítva, amíg tart az ablakpucolás. Szintén fel lehet szerelni őket külső és belső kiegészítőkkel.

Még több „extra”: megemelt forgástengelyű ablakok alsó bevilágítóval

Két ablakszárny, egyetlen keret – az ablakok egymás alatt helyezkednek el a keretben. Itt is érvényesül a megemelt forgástengely mechanizmusa a felső ablakszárny esetében.

Ezzel szemben az alsó ablakszárny nem nyitható, hiszen nem is ez a funkciója, ez a rész csupán extra fényt enged a lakás falai közé. Ellátták továbbá egy külső laminált réteggel is: ez különösen a gyermekek, kisállatok biztonsága érdekében volt döntő fontosságú.

A megemelt forgástengelyű ablak alsó bevilágítóval jó megoldást kínálhat, ha el szeretné kerülni a merőben költségesebb függőleges ablaksorolást. Az ilyen típusú ablak biztosítja a remek fényviszonyokat, a jó kilátást és a szellőztetést is megkönnyíti.

Az üvegfelületek tisztántartásáról ebben az esetben sem feledkezhetünk meg: mivel ez is egy középen billenő típus, 160 fokban kinyitva, majd rögzítve tudja megtisztítani. A megemelt forgástengelyű ablakok alsó bevilágítóval szintén felszerelhetők belső és külső kiegészítőkkel.

A felnyíló billenő tetőablak

A felnyíló tetőablakok kiváló kilátást biztosítanak, hiszen széles látószögben tekinthet ki rajtuk. Ez annak köszönhető, hogy az ablakkeret a felső síkján rögzül. Ha teljesen kinyitja, nem zavarja meg semmi a friss levegő áramlását, az ablak üvegfelülete teljesen kikerül a képből. Ráadásul kétféle módon tudja kinyitni:

  • 0 és 35 fok közötti tartományban fokozatmentes nyitást biztosít a felnyíló nyitási funkció;
  • a középen is billenő funkciónak köszönhetően könnyű tisztántartani a külső üvegfelületet.

További előnyei közé tartozik, hogy külső és belső kiegészítővel is fel lehet szerelni a felnyíló billenő tetőablakokat.

Mielőtt azonban túlságosan elmélyedne a tetőablak-válogatásban, érdemes kikérnie egy szakember véleményét – az épület sajátosságaitól is függhet, hogy melyik lesz a legmegfelelőbb választás az Ön számára!

Kép forrása: Tetoablak.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert