metszőolló

Tudnivalók a szobanövények metszéséhez

Miért és mikor kell metszeni a szobanövényeket?

metszőolló

Kép forrása: Pixabay.com

Van néhány szobanövény, ami metszés, ápolás híján, főként ha nem kedvező fényviszonyok között tartjuk, megnyúlhat, felkopaszodhat.

Ezen a problémán legkönnyebben a rendszeres metszéssel segíthetünk, illetve azzal, ha metszés után optimális helyre tesszük át a növényt.

Előbbi elvégzésére a legjobb egy tavaszi időpont, de a téli időszakot leszámítva máskor is nyugodtan hozzáfoghatunk.

Minden faj esetében fontos, hogy éles, tiszta szerszámmal dolgozzunk és amennyire csak lehetséges, ne hagyjunk csonkot a levelek, elágazások felett. Ezen kívül vannak eltérések, amiket érdemes számba venni.

Fikuszok metszése

Ficus longifolia

Ficus longifolia / Kép forrása: CityPlant.hu

Metszés szempontjából nincs nagy eltérés a különböző fikuszok között. Munka előtt érdemes kesztyűt húznunk, és leterítenünk a növény alatt a padlót, a csepegő tejnedv miatt. Figyeljünk arra, hogy egy-egy ágat vagy tőből vágjunk le vagy egy levélnél metsszük el. Érdemes lentről felfelé haladnunk, egy kényelmes sávban. Ha ezzel végeztünk forgassuk meg a növényt, vagy részletenként haladjunk körbe.

Komolyabb formákat leginkább a kislevelű fikusznál (Ficus microcarpa), a csüngőágú fikusznál (Ficus benjamina), vagy a hosszúlevelű fikusznál (Ficus longifolia), tudunk létrehozni. Ezt sokszor behatárolja az, hogy a növényünk már itt-ott – főleg az alsóbb részein – kopasz, de ezen kívül kedvünkre alakíthatjuk a formát.

Ha a törzsön hosszan felkopaszodott, megnyúlt hajtású kislevelű vagy hosszúlevelű fikuszunk van még az sem menthetetlen. Ilyenkor a legjobb, ha a hajtásokat egymásba fonjuk vagy egymáshoz drótozzuk, egy sűrűbb koronát kialakítva és utána metszünk. Ezzel a módszerrel olyan növényeket is viszonylag gyorsan rendbe rakhatunk, amiknek a hajtásvégein épphogy csak pár levél van.

Szobai futóka, kúszó filodendron, könnyezőpálma metszése

Akár mohakaróra futtatott példányról, akár csüngő darabról van szó, mindkettőnél ugyanúgy járjunk el. A felkopaszodott szárakat az utolsó levélig nyugodtan visszavághatjuk, ha nincs legyengülve a növény, akkor ki fog hajtani.

Ha annyira hosszúak a levél nélküli szárak, hogy már ez sem elég, akkor a csúcsokon a friss, leveles hajtásokat 20-30 cm-es hosszúságban vágjuk le és vízben pár hét alatt gyökereztessük meg.

Ezután beültethetjük őket a régi növény földjébe, így több lépésben kiváltva azt. Az új növények növekedését segíti, ha a régi növény talajának felső rétegét felfrissítjük új földdel.

Dracéna, sugárarália, buzogányvirág metszése

A megfásodott részen gyakorlatilag bárhol elvághatjuk a növényt, ott ki fog hajtani. Ha a 20-30 cm-es leveles csúcsot levágjuk, vízben meggyökereztethetjük.

Képek forrása: Pixabay.com; CityPlant.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények