kert

A kertépítők által jól ismert kérdés: mennyibe kerül a kert füvesítése? Nem véletlen, hiszen a gyönyörű, zöld gyepre vágyó díszkert tulajdonosok számos eltérő árfekvésű opció közül választhatnak. A magvetéses füvesítés és gyepszőnyeg (gyeptégla) lerakás jelenti a két legnépszerűbb választást.

Alábbi cikkünkben megismerheted a mindkét füvesítési módszer előtt elvégzendő talaj-előkészítés lépéseit, a gyepszőnyeg és a füvesítés közötti lényegi különbségeket és a kert füvesítésének költségeit.

Talaj-előkészítés füvesítéshez

Akár a magvetéses füvesítés, akár a gyepszőnyeg lerakás mellett döntesz, az első lépést a talaj-előkészítés jelenti. A talaj-előkészítés célja, hogy a talaj a gyep számára alkalmassá váljon.

Milyen is az alkalmas talaj? Tápanyagokban gazdag, gyommentes és megfelelő szerkezetű és legalább 10 centiméter vastagságú, mely biztosítja a gyep megfelelő gyökérzetének kialakításához szükséges közeget, így a gyep életképességét.

A tápanyagokban gazdag, gyommentes és megfelelő állagú, legalább 10 centiméter vastagságú termőföld segíthet a gyep élettartamának növelésében. Ezek a füvesítéshez történő talaj-előkészítés lépéseit:

 1. Végezz alapos gyomirtást! A legtöbb modern gyomirtónak több mint egy hétre van szüksége ahhoz, hogy kifejtse hatását. Kövesd a dobozon feltüntetett használati útmutatást! Kizárólag szélcsendes időben végezz gyomirtást!
 2. Következhet a talajlazítás! Ez fontos művelet, hogy laza, megfelelő szerkezetű talajt biztosítsunk a gyökérrendszernek.
 3. Amennyiben a terület korábban gondozatlan volt és makacs gyomokkal (pl.: tarack) volt fertőzött, érdemes a rotálást követően egy második gyomirtást is végezni és ismét kivárni 1-2 hetet, míg a gyomirtó kifejti hatását.
 4. Talajjavítást ezután tudsz végezni. Ha a terület homokos, agyagos, szerves anyagban szegény vagy a szintkülönbség miatt talajfeltöltésre van szükség, akkor most nyílik lehetőség ezeknek a talajjavító anyagoknak a kijuttatására (pl.: homok, tőzeg, komposzt, termőföld). Ezeknek a beszerzésénél – különösen a termőföld esetében – mindig megbízható helyet válassz.
 5. Végül készítsd elő a területet, végezz finom tereprendezést, alakítsd ki a szinteket és könnyű hengerrel végezd el a hengerezést. Így a terület már alkamas a fűmag vetésére vagy a gyepszőnyeg fektetésére.

Honnan tudhatod, hogy mennyi termőföldre van szükséged? Három egyszerű lépésben kiszámolhatod a szükséges termőföld mennyiségét köbméterben (m3):

 1. Téglalap alakú terület esetén szorozd meg a füvesítendő terület hosszát (m) és szélességét (m)! Ezzel megkapod, hogy hány négyzetmétert (m2) kell füvesíteni. Amennyiben a kert egyéb elrendezésű, használj más az alaprajznak leginkább megfelelő területszámítási metódust!
 2. A kapott eredményt szorozd meg a kívánt termőföld vastagsággal! Ennél a lépésnél figyelj arra, hogy ugyanabban a mértékegységben add meg a vastagságot, mint amiben az előző lépésben az alapterületet számoltad. jelen esetben méterben! Tehát 10 centiméteres termőföld vastagság esetén, 0,1 méterrel számolj!
 3. A végeredmény a szükséges termőföld mennyiség köbméterben.

A fenti folyamat végén porhanyós, a gyepesítéshez alkalmas talajt kapsz. A talaj-előkészítést nem szabad kihagyni, hiszen a gyomos és/vagy tápanyagszegény talaj jelentősen megnehezíti a megfelelő gyepfelület kialakítását.

fűmag

Kép forrása: EUROGREEN

Gyepszőnyeg vagy fűmagvetés: mit érdemes választani, ha csodaszép zöld pázsitra vágyunk?

A fűmagvetés előnyei, hátrányai és költsége

A fűmagvetés előnyei a költséghatékonyság és a nagyobb fokú ellenállóság a gombás megbetegedésekkel szemben. Hátránya, hogy hosszú ideig nem éri el a gyeptégla sűrűségét és fogékonyabb a gyomosodásra.

A fűmagvetés előnyei:

 • A fűmagvetéses füvesítés alacsonyabb költségű, mint a gyeptégla lerakás.
 • Kevésbé fogékony a gyepbetegségekre.
 • A füvesítendő területünk igényeihez igazítva tudjuk kiválasztani a megfelelő fűmagkeveréket (félárnyékos, sport, park, mediterrán)

A fűmagvetés hátrányai:

 • Négy héten keresztül nem lehet a fűmagvetéssel gyepesített területre lépni, így hosszasan nem használható a kert.
 • Folyamatos és megfelelő mennyiségű locsolást igényel az elvetett fűmag, mely nagy odafigyelést igényel.
 • Akár 8-9 hónap, mire a fű sűrűsége eléri a gyeptégláét.
 • Nagyobb eséllyel gazosodik. A gazosodás kiemelten jelentős a tavaszi hónapokban történő fűmag vetéskor. A gaz eltávolítása többletmunkát és utógondozást igényel.

A fűmagvetés költsége:

 • Anyagköltség (talajjavító anyag, starter trágya): kb. 200-400 Ft/m2
 • Fűmag költség: kb. 50-100 Ft/m2
 • Munkadíj: kb. 300 Ft/m2

A gyepszőnyeg előnyei, hátrányai és költsége

A gyeptégla előnye, hogy napok alatt csodaszép, üdezöld pázsitot varázsolhat bármely kopár kertbe. Kisebb eséllyel gazosodik, mivel a sűrű, tömött gyepfelületen nehezen telepednek meg a betelepülő gyommagok és vastagsága is egyenletes. Hátránya a magasabb költség és a gyepfilc következtében magasabb gombásodási hajlam.

A gyeptégla előnyei:

 • Akár egy hét alatt használható, kiváló megjelenésű zöld gyep érhető el.
 • Kiemelkedő gyepsűrűség, élénk zöld szín.
 • Kisebb valószínűséggel gazosodik, mint a fűmagvetéssel telepített gyep.
 • Egyenletes vastagságú és erős gyökérzetű.

A gyeptégla hátrányai:

 • Magasabb költségű, mint a fűmagvetés.
 • Hajlamosabb a gombás megbetegedésekre.
 • A sport típusú gyepszőnyeg az árnyékos területet nem bírja, kiritkul.

A gyepszőnyeg költségei:

 • Anyagköltség (talajjavító anyag, starter trágya): kb. 200-400 Ft/m2
 • Gyepszőnyeg ár: kb. 1900-2000 Ft/m2
 • Munkadíj: kb. 800 Ft/m2

Ha gyors és tartós eredményre vágysz, akkor mindenképpen érdemes gyepszőnyeget választani, még akkor is, ha a gyepszőnyeg ára némileg magasabb mint a fűmagvetéses füvesítésé.

Ha hosszútávon gondolkozol és valóban meseszép, sűrű fűre vágysz a kertedben és ráadásul szeretnéd megkímélni magad a sok-sok utómunkától, akkor mindenképpen gyepszőnyeget rakj le.

Fontos a szakértelem!

Ha eldöntötted, hogy a gyepszőnyeg mellett teszed le a voksodat, akkor nincs más dolgod, mint megbízható forrásból beszerezni azt. Az EUROGREEN gyepszőnyegeivel garantáltan jól jársz.

A gyepet a füvesítés után a gyepiskola mintegy 14 hónapig biológiai optimumon tartva neveli, mire az eléri a beépíthető állapotot és felszedésre kerül.

Gyönyörű gyepre vágysz? A 20 éves múltra visszatekintő EUROGREEN szakértelme a garancia az egészséges, természetes, üde zöld színű és a szép egyenletes, szőnyegszerű megjelenésre.

Képek forrása: EUROGREEN

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert