fenntarthatóság

Napjainkban a fenntarthatóság minden termék vásárlásánál fontos szempont, és ez az ablakok esetében sincs másképp. A műanyaggyártás mértéke bőven meghaladja az effektív hulladékkezelés ütemét, a műanyagszennyezés pedig már elérte a Föld minden szegletét.

A világon használt összes műanyagnak kevesebb mint 10%-át hasznosítják újra. Sokan ezért óvakodnak a műanyag ablakprofilok alkalmazásától.

Ugyanakkor a piacvezető VEKA PVC ablakprofil gyártó felhívja arra a figyelmet, hogy sokféle műanyag létezik, nagyon különböző anyagtulajdonságokkal, nagyon különböző célokra.

A következő cikkből megtudhatja, hogy nem minden műanyag egyértelműen rossz, hogy mitől számítanak fenntartható választásnak a PVC-U ablakok, valamint azt, hogy hogyan zajlik a PVC-U ablakok újrahasznosítása.

Továbbra is a műanyag ablakok piaci részesedése a legnagyobb – De valóban alacsony a fenntarthatóságuk?

A nyílászáró piacon jelenleg egyértelműen a műanyag ablakok a legnépszerűbbek. Ez leginkább annak köszönhető, hogy ma már jóval megfizethetőbbek, mint régebben, és emellett tartósabbak is a fából készült keretekhez képest.

A műanyag ablakprofilok nem vetemednek meg az idő múlásával, kevesebb karbantartást igényelnek, nem kell őket újrafesteni, és emellett magasabb hang- és hőszigetelési teljesítményt tudnak nyújtani.

A sok előny ellenére gyakran hátrányként említik az alacsony fenntarthatóságukat. De valóban így van ez? Fenntarthatóak a műanyag ablakok vagy sem?

A VEKA már 1993-ben létrehozta Európa legnagyobb és legmodernebb PVC újrahasznosító üzemét, hogy kompromisszumok nélkül garantálhassa az újrahasznosított műanyag ablakprofiljai minőségét.

Műanyag típusok rövid áttekintése – Nem minden műanyag egyforma

Az Európai Unió jelölésrendszere 1-től 7-ig terjedő számmal sorolja be a különböző műanyag típusokat.

 1. PET – Polietilén. Étel és ital csomagolások. Újrahasznosítható.
 2. HDPE – Nagy sűrűségű polietilén. Tisztítószerek és samponok flakonjai, műanyag üvegek. Újrahasznosítható.
 3. PVC – Polivinil-klorid. Padlóburkolat, csövek, kábelek, zuhanyfüggönyök, ablakprofilok. A PVC-U nyílászáró keretek szinte 100%-ban újrahasznosíthatók.
 4. LDPE – Kis sűrűségű polietilén. Fóliák és zacskók. Újrahasznosítható.
 5. PP – Polipropilén. Műanyag edények, ételízesítők (mint például a ketchup), tejtermékek dobozai (joghurtok). Újrahasznosítható.
 6. PS – Polisztirol. Ételes dobozok, poharak, hungarocell. A többi műanyaghoz képest több energia kell az újrahasznosításukhoz.
 7. Egyéb. További műanyag típusok, amelyeket jellemzően nehéz újrahasznosítani. Ilyenek az aktatáskák, DVD-k, ruhák, műanyag játékok, kötelek, vagy az elektromos készülékek burkolatai.

Mitől fenntarthatók a PVC-U ablakok? A műanyag keretek előnyei

1. A PVC-U ablakprofilok nagyon magas élettartammal rendelkeznek

Különösen az A-osztályú műanyag profilokra igaz, – a VEKA például kizárólag ilyenek gyárt – hogy akár hosszú évtizedeken át is lehet rájuk számítani, anélkül, hogy szükséges lenne őket cserélni. Ezzel ellentétben a csomagolóanyagok és a fogyasztási cikkek gyártásában használt műanyagok jóval rövidebb élettartalommal rendelkeznek, és mégis a műanyaggyártás legnagyobb részét képzik.

2. Kiváló szigetelési teljesítmény és energiahatékonyság

A PVC-U műanyag ablakok fenntarthatóságához nagyban hozzájárul a magas hang- és hőszigetelési teljesítmény. Nagymértékben képesek csökkenteni egy ingatlan hőveszteségét, és bizonyos esetekben akár 30-45%-kal is csökkenthetik egy lakás fűtési igényét!

Ezzel nemcsak jelentős összegeket spórolhatnak az egy háztartásban élők, de nagyban hozzájárulhatnak a CO2 kibocsátások csökkentéséhez is. Emellett pedig a műanyag ablakok ápolása és karbantartása rendkívül kevés erőforrást vesz igénybe, tiszta vízzel és egy kis pH-semleges tisztítószerrel könnyen eltávolíthatók a nyílászáró felületén keletkezett szennyeződések.

3. Szinte teljes mértékben újrahasznosíthatók

Habár a műanyag ablakok gyártása meglehetősen erőforrás-igényes lehet, a VEKA PVC-U profilgyártó úgy tudja ezt ellensúlyozni, hogy eleve újrahasznosított anyagot használnak a gyártás során. Az Európai Zöld Megállapodás egyik fő alkotóeleme a körkörös gazdaság népszerűsítése – azaz olyan rendszerek kialakítása, amelyek nem pazarolják a Föld erőforrásait és nem termelnek hulladékot.

A VEKA PVC újrahasznosító üzeme évente több mint 100 000 tonna műanyagot hasznosít újra új ablakprofilok gyártásához, amivel a német gyártó a mai napig körülbelül 780 000 tonna CO2 kibocsátást előzött meg.

Hogyan zajlik a PVC-U műanyag ablakok újrahasznosítása a VEKA-nál?

A VEKA PVC újrahasznosító hálózatának köszönhetően a gyártás, a forgalmazás, valamint az építkezések és felújítások során keletkezett műanyag hulladékot is képes újrahasznosítani és beleépíteni a gyártási folyamatba.

Ennek a procedúrának 6 fő lépése van:

 1. Begyűjtés és szállítás. A VEKA konténeres megoldásokkal összegyűjti a PVC hulladékot, és szükség esetén a hulladékkezelési folyamat teljes logisztikáját is vállalja.
 2. Irányítóközpont. Szoftver alapú, automatizált rendszer felügyeli a PVC-U ablakok újrahasznosítását.
 3. Aprítás. A hulladék elégetése helyett – ami megterhelőbb lenne a környezet számára – a régi PVC-t összetömörítik, majd belekerül az aprítógépbe, ami óránként 10 tonna műanyag feldolgozására képes.
 4. Anyagok szétválasztása. A PVC hulladékból mágnesdob segítségével kikerül minden fém, üveg és gumi, amelyeket szintén újrahasznosít a VEKA üzeme.
 5. Színek szétválasztása. A PVC megtisztítása után a rendszer optikai alapon különválasztja a fehér és színes keretek anyagait.
 6. Finomítás. A VEKA rendszere még egyszer kiszűri az idegen anyagokat a PVC-ből, hogy az újrahasznosított műanyag teljes mértékben felhasználható legyen új, fenntartható ablakprofilok gyártásában.

Összességében elmondható, hogy a PVC-U ablakok fenntarthatóság szempontjából teljesen egyenrangúak a fa- és alumíniumablakokkal, sőt, bizonyos esetekben még jobbak is lehetnek.

Az újrahasznosított műanyagból készült minőségi profilok, mint például az A-osztályú VEKA keretek pedig az ingatlan energetikai besorolásán is javítanak a fűtési igény csökkentése mellett.

Kép forrása: Veka.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem