Coreopsis grandiflora

A menyecskeszem (Coreopsis) bemutatása

Coreopsis lanceolata

Coreopsis lanceolata / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Fan Wen

A menyecskeszem vagy szépecske (Coreopsis) közepes termetű évelő növény, amely Észak-Amerikából származik.

Könnyen nevelhető, igénytelen növény, amely az átmeneti szárazságot is elviseli, virágágyásunkat egész nyáron díszíti tömött vagy sima, sárga, narancs és piros színű virágaival.

Alacsonyabb termetű változata a törpe menyecskeszem hasonló igényű, mérete miatt sziklakertekbe való ültetésre alkalmas.

Coreopsis tinctoria

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: C.Maylett

A menyecskeszemek egészen változatos külsejű évelő virágok. Találunk közöttük telvirágú és szimpla virágú (Nagyvirágú menyecskeszem – Coreopsis grandiflora),  lándzsás, vékony levelű, sárga virágú (Lándzsalevelű menyecskeszem – Coreopsis lanceolata),  szimpla virágú, szeldeltlevelű (Keskenylevelű menyecskeszem – Coreopsis verticillata), valamint sárga színű, piros közepű virágokkal díszítő (Tarka szépecske – Coreopsis tinctoria) változatot is.

A menyecskeszem gondozása

Coreopsis grandiflora

Coreopsis grandiflora / Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Galwaygirl

A menyecskeszem fényigényes növény, világos vagy tűző napos helyre ültessük, árnyékba semmiképp.

Talajjal szemben nem válogatós, már az átlagos tápanyag tartalmú talaj is elég számára, egyedül az lényeges, hogy jó vízgazdálkodású föld legyen.

Más teendőnk az elvirágzott fejek levágásán kívül nem akad vele.

Kártevőkre nem érzékeny, a lisztharmat viszont okozhat kellemetlen perceket.

Szaporítani magról és tőosztással is lehet.

A menyecskeszem szaporítása magvetéssel és tőosztással

keskenylevelű menyecskeszem

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Annelis

A menyecskeszemet fólia alá, akár már márciusban vethetjük, fő vetési ideje azonban szabadföldbe, az április, május. A magvetés nagyon egyszerű, a virágágyás megmunkált talajára szórjunk a magokból, betakarni nem kell őket, fényre csíráznak. Öntözzük meg a vetést, a magok 1-2hét alatt kicsíráznak.

A menyecskeszem esetében az ideális tőtávolság kb. 25cm, így ha nagyon sűrűn vetettünk, és nagyon sok fiatal növény fejlődött, akkor ritkítsuk meg kicsit őket.

A menyecskeszemet érdemes 2-3évente megfiatalítani, erre a legjobb módszer a tőosztás. A tőosztást a virágzás után, ősszel kell elvégezni.

Képek forrása: Wikipédia / Szerző: Anneli Salo; Wikipédia / Szerző: C.Maylett; Wikipédia / Szerző: Kor!An; Wikipédia / Szerző: Galwaygirl; Wikipédia / Szerző: Fan Wen

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Hagymások és évelők