szobanövények

Miért érdemes szobanövényeket tartani?

szobanövények

Kép forrása: Pixabay.com

Összegyűjtöttünk néhány közismert, és pár, talán kevéssé ismert pozitívumot, ami a szobanövényekhez kapcsolódik.

Zöld színükkel nyugtatólag hatnak

Nehéz sorrendet felállítani, de a legfontosabb talán az az élmény, amit a szemnek nyújtanak. Míg a zöld levelek nyugtatóan hatnak ránk, addig a különböző növényformák szépségében hosszú időre el lehet veszni.

Díszítik az otthonunkat

Nem feltétlen kell nagyban gondolkodni, kis ügyességgel, pár apró növényből is igen mutatós asztali összeültetést készíthetünk, ami feldobja szobánk egy kis részét.

A komolyabb méretű növények még nagyobb befolyással lehetnek lakásunkra: alakjukkal és a hozzájuk tartozó növénytartóval meghatározhatják, kiemelhetik otthonunk hangulatát.

Sikerélményt, örömöt okoznak

Valamivel megfoghatatlanabb pozitívum, de ha nem kötelező napi-heti feladatnak éljük meg, a növények gondozása sok örömet okozhat. A növények mellett kiszakadhatunk a túlzottan felgyorsult életünkből és egy-egy metszés, csíráztatás óriási sikerélményt jelenthet.

Segítenek megőrizni egészségünket

Szobanövényeink egészségünk megőrzésében is segíthetnek. Az mindegyikükről elmondható, hogy szén-dioxidot vesznek fel, és oxigént bocsátanak ki, valamint növelik a levegő páratartalmát, így pl. kevésbé szárad ki a torkunk, kevesebbet köhögünk, és a szemünk irritációja is csökken, azaz nagyban javítják a közérzetünket.

Tisztítják, méregtelenítik a levegőt

Ezen kívül több kutatás is bebizonyította, hogy néhány faj nagymértékben csökkenti a levegőben lévő toxikus anyagokat, például a formaldehidet, a benzolt, a triklór-etilén, a metilén-kloridot, a triklór-etilént, és a periklór-etilént. Ha ezt a lebontó képességüket ki szeretnénk használni a következő fajokból válogassunk:

Kép forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények