magnólia
magnólia

Kép forrása: Pixabay.com / Liliomfa virágzás

A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használják a két növény nevét, azonban ez nem fedi a valóságot. A liliomfa és a tulipánfa két teljesen eltérő külsejű növény.

A közös bennük, hogy a liliomfafélék (Magnoliaceae) családjába tartoznak, valamint, hogy rendkívül látványos virágokkal rendelkeznek. A közös tulajdonságoknak ezzel a végére is értünk.

Bejegyzésünkben képekkel mutatjuk, be a különbségeket, valamint összefoglaljuk a fontosabb gondozási tudnivalókat is. Ismerkedjünk meg először a liliomfával!

A liliomfa (Magnolia) bemutatása és gondozása

nagyvirágú liliomfa

Kép forrása: Pixabay.com / A nagyvirágú liliomfa virága

A liliomfa (Magnolia) nem túl nagyméretű, bokros növekedésű cserje, melynek lombhullató és örökzöld fajai egyaránt kedvelt szoliter növények.

A kb. 4 méteres maximális nagyságot elérő liliomfa, fehér vagy a rózsaszín árnyalataiban játszó, nagyméretű virágaival, valamint kerekded, kissé hegyesedő közép zöld leveleivel díszít.

csillagvirágú liliomfa

Kép forrása: Pixabay.com / A csillagvirágú liliomfa virága

Védett helyre ültetve jól viseli a tél viszontagságait, csak az igazán kemény telek tehetnek benne kárt. A liliomfa kissé kényes a megfelelő talajra, valamint az öntözésre is, de egyébként nem nehéz a gondozása.

Szereti a világos, napos, esetleg félárnyékos ültetési helyet, ahol a talaj jó vízelvezető képességű, mérsékelten savas kémhatású, esetleg tőzeggel kevert.

örökzöld liliomfa

Kép forrása: Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr / Az örökzöld liliomfa virága

Vízigényes növény, ezért nemcsak a száraz nyári időszakokban, hanem kevésbé csapadékos tavasszal is öntözni kell. A fiatal növényeket, télen talajtakarással kell védeni, az idősebb növények nem igényelnek külön téliesítést. Szaporítani bujtással, dugványozással és magvetéssel is lehet.

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) bemutatása és gondozása

tulipánfa

Kép forrása: Pixabay.com

Az amerikai tulipánfa (Liriodendron tulipifera) Észak-Amerikában őshonos, akár 30 méteres magasságot is elérő lombhullató fa. Koronája kúpformájú, lombozatát, tulipán formájú levelek alkotják, melyek ősszel sárgára színeződnek. De nem csak a leveleknél köszön vissza a tulipán motívum!

Tavasz végén, és nyár elején nyíló, zöldessárga virágai is a tulipánra emlékeztetnek. Az amerikai tulipánfa mutatós virága és levélzete miatt remek szoliter növény, termését szárazvirág kompozíciók készítésére lehet használni.

A kertészetek kínálatában megtalálható a tulipánfa oszlopos változata is, Liriodendron tulipifera ‘Fastigiata’ néven. Karcsú, oszlopos habitusú kb. 5-10 méter magasra megnövő tulipánfa fajta, mely szoliternek, utcai sorfának, valamint parkfának is kitűnő.

Ültetési helyéül napos, világos, esetleg félárnyékos helyet is választhatunk. Az átültetést rosszul bírja, ezért végleges helyére ültessük. Ültetési helyének kiválasztásakor vegyük figyelembe helyigényét, mivel nagy koronát nevel és árnyékol.

Talajok közül leginkább a laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, nyirkos, savanyú vagy semleges kémhatású talajokat kedveli.

Száraz környezetben lelassul a fejlődése, ezért ne feledkezzünk el a rendszeres öntözésről! Az igazán szép növekedéshez, tápanyag utánpótlás szükséges.

A szép koronaforma eléréséhez metszést igényel. Tavasszal, április elején érkezik el a tavaszi metszés ideje, ilyenkor a télen károsodott, elfagyott vagy letört vesszőket kell lemetszeni.

A nyár első felében végezhetjük el az alakító metszést, ilyenkor távolíthatjuk el a túl hosszú ágakat, valamint ritkíthatjuk a túl dússá vált koronát.

Betegségekre és kártevőkre nem kimondottan érzékeny, de időnként megtámadhatják a pajzstetvek, levéltetvek valamint gombás betegségek is. Szaporítani oltással, bujtással és magról is lehet.

Képek forrása: Pixabay.com; Wikipédia / Szerző: Forest & Kim Starr

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert