tűzvédelem

A passzív tűzvédelem fontos része minden nagyobb vagy középület tervezésének. Míg az aktív tűzvédelem feladata a tűz oltása, addig a passzív elem célja, hogy megakadályozza a tűz és a füst átterjedését az egész épületben, valamint megvédje az épületet az összeomlástól.

Tűzmenekülési útvonal

Ezt az épület tűzállóságának javításával és a tűz továbbterjedését lehetővé tevő utak lezárásával érik el. A passzív tűzvédelmi terv négy kulcselemet tartalmaz, amelyeket röviden ismertetünk ebben a cikkben.

A menekülési útvonalnak olyan ideig kell biztonságosnak lennie a tűz terjedése és a magas füstkoncentráció ellen, amely idő elegendő ahhoz, hogy minden bennlevő ki tudjon menekülni az égő épületből. Ez az összes releváns szerkezet tűzállósági besorolásának növelésével és az átvezetések tömítésével érhető el.

Tűzszakaszolás és a tűzgátlás

A tűz terjedésének korlátozásának egyik legkézenfekvőbb módja a tűzszakaszolás felállítása. Az ilyen típusú tűzvédelmi intézkedések általában kereskedelmi épületekben és sokemeletes épületekben találhatók.

A szakasz falait magas tűzállóságú anyagból kell építeni, például kalcium-szilikát lapokból. Nem elhanyagolható azonban az átvezetések tűzgátló lezárása sem, mert a tűz és a füst akár kis réseken, kábelcsatornákon vagy csöveken is átterjedhet.

HVAC vezetékek és füstelvezetés

A szellőzőrendszereknek megfelelő tűzvédelemmel kell rendelkezniük, hogy ne nyújtsanak utat a tűz és a füst terjedéséhez. A nagyobb épületek és szakaszok azonban egy második füstelvezetési rendszert igényelhetnek. Miért? A tűzkatasztrófa esetében sok áldozat tulajdonképpen fulladás miatt veszti életét.

Teherhordó szerkezetek tűzvédelme

Mindez hiábavaló lenne, ha az épület még azelőtt összedőlne, hogy a lakók evakuálhatnának és a tűzoltók beavatkoznának. Éppen ezért a teherhordó szerkezeteknek is nagy tűzállóságúaknak kell lenniük.

Következtetés

Mint látható, a passzív tűzvédelem meglehetősen összetett tudományág, és professzionális megközelítést igényel. A megfelelő anyagok, mint például a hőre habosodó festékek, tűzvédelmi mandzsetták vagy kalcium-szilikát lapok használata azonban segíthet az építészeknek abban, hogy garantálja az emberéletek és a tulajdon biztonságát.

Kép forrása: Unsplash.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom