fizikoterápia

A fizikoterápia az a tudomány, amely a fizikai tényezők testre gyakorolt hatását vizsgálja a sérüléssel érintett izmok, ízületek, felső és alsó végtagok mozgékonyságának kezelésében és helyreállításában. A terapeuták nemcsak az ősi energiákat használják fel a kezelés során, hanem más fizikai módszerekkel is kiegészítik, mint a masszázs, különböző gyakorlatok, víz, hő, villany és fény.

Ez a MozgásKlinika egyik fő küldetése a fizikoterápia Budaörs klinikán is, amely magába foglal minden olyan mozgásszervi rendellenességet, amely balesetnek vagy egészségügyi állapot romlásának volt kitéve. A fizikoterápia bizonyos gyógytorna technikákon alapul, amelyeket kizárólag terapeuta felügyelete és irányítása alatt szabad elvégezni.

A fizikoterápia, mint a mozgásszervi bajok legjobb „orvosa”

A fizikoterápia a mozgást terápiaként használja, szerepe a test bizonyos funkcióinak helyreállítása. A fizikoterápia során a szervezet adaptációs erőforrásait stimulálják a stressz által, amelyet kontrollált és jól adagolt fizikai gyakorlatok képviselnek.

A kezelés hasznos mind a mozgásszervi megbetegedések gyógyulásában, mind a belső szervi betegségek, neurológiai, reumatikus, ortopédiai, szív- vagy légúti, sőt anyagcsere- vagy emésztési zavarok kezelésében is.

Lényegében két típusa van:

Helyreállítási – mozgás útján követi a szervezet bizonyos traumák vagy betegségek után lecsökkent funkcióinak helyreállítását.

Profilaktikus, avagy a betegség megelőzésére irányuló – célja az egészség megőrzése vagy a betegség krónikussá válásának megállítása.

Hogyan működik a fizikoterápia?

Elsősorban szükség van egy szakemberre, aki felméri a beteget, és kiválasztja a megfelelő programot az izmok stimulálására, ha mozgási képességeit valamilyen betegség vagy baleset érte. A gyakorlatok révén az izomerő és az erőkifejtési képesség visszanyerését, az izomkontroll és az egyensúly visszaszerzését, valamint az agy és az izmok közötti kapcsolat javítását célozza meg.

De a terapeuta feladata ennél is sokrétűbb, többek között az idegek normál működésének helyreállítása, az emésztés, az endokrin funkciók vagy akár egyes szervek működésének normalizálása is ide tartozik. A fizikoterápia azonban nem képes gyógyítani olyan betegségeket, mint a cukorbetegség, a szívbetegség vagy a rák.

A fizikoterápia ismert előnyei:

  • csökkenti vagy megszünteti a fájdalmat és gyulladásokat;
  • minden mozgásszögben helyreállítja az ízületeket nyugalmi helyzetbe;
  • visszanyeri a szükséges izomerőt;
  • javítja a mozgékonyságot;
  • növeli az izomtömeget;
  • szerepe van az egyensúly helyreállításában;
  • segít a testtartási reflexek helyreállításában;
  • helyreállítja az érintett izmok erejét, miközben megőrzi az érintetlen izmok erejét;
  • segíti a felépülést szélütés vagy szívinfarktus után;
  • segíti a gyógyulást ízületi gyulladás vagy csontritkulás esetén;

Összességében elmondható, hogy a fizikoterápia hasznossága elsősorban a mozgásszervi betegségekben mutatkozik meg, de eredményesnek bizonyult belső szervi betegségek, tüdő- és szív-érrendszeri betegségek esetén is.

Az általános egészségi állapot javítása, a szervezet jó működésének helyreállítása céljából fontos időben felkeresni egy terapeutát, aki a fizikoterápia révén segíti a gyógyulási folyamatot.

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom