hőszivattyú típusai

Ha hőszivattyú vásárlásán gondolkodsz, akkor rögtön rengeteg kérdéssel találhatod szembe magad. Melyik fűtési rendszer hatékonyabb? Mekkora a bekerülési költség? Mennyibe kerül az üzemeltetés? Egyáltalán mi az a hőszivattyú és hogy működik?

Az ezekhez hasonló kérdések megválaszolása érdekében írtuk ezt a bejegyzést. Elolvasásával megismerheted a legfontosabb információkat a hőszivattyúkkal kapcsolatban. Többek közt írtunk a hőszivattyú működéséről és típusairól is.

Mi az a hőszivattyú és hogyan működik?

A hőszivattyú egy olyan berendezés, amely hőt szállít egyik térből a másikba, jellemzően egy helyiség fűtése vagy hűtése céljából. A hagyományos fűtési rendszerekkel ellentétben, amelyek hőt termelnek (jellemzően fűtőanyag elégetésével), a hőszivattyúk a hőt egy hűtési ciklus segítségével szállítják egyik helyről a másikra.

A hőszivattyús rendszerek lehetnek split, vagy monoblokkos megoldások. Előbbiek legfőbb elemei a kültéri és a beltéri egységek. Utóbbiak pedig egy kültéri egységben egyesítik a két elemet.

Nézzük egyszerűsítve hogyan is működik a fentebb említett hűtési / fűtési ciklus.

  1. Hőfelvétel: Fűtési üzemmódban a hőszivattyú kültéri egysége hőt vesz fel a környező levegőből, a talajból, vagy a talajvízből a szivattyú típusától függően. Hűtési üzemmódban a folyamat megfordul, és a hőt a beltéri levegőből veszi fel.
  2. Kompresszió: Az elnyelt hőt ezután a kompresszor összenyomja, megemelve annak hőmérsékletét és nyomását. A hűtőközeg egy alacsony forráspontú anyag, döntő szerepet játszik ebben a folyamatban.
  3. Hőcsere, hőleadás: A magas hőmérsékletű, nagynyomású hűtőközeg ezután a beltéri egységbe kerül, ahol fűtési üzemmódban leadja a hőt, vagy hűtési üzemmódban elnyeli a hőt a beltéri levegőből. A hőátadás több módon is történhet, leggyakrabban a hősszivattyút padlófűtéssel és/vagy falfűtéssel kombinálják.
  4. Hűtőciklus: A hűtőközeg, miután leadta a hőt, visszatér a kültéri egységbe, és a ciklus újraindul. A tágulási szelep csökkenti a hűtőközeg nyomását és hőmérsékletét, előkészítve azt a következő hőfelvételi ciklusra.

Tehát a ciklus megfordításával a hőszivattyú képes fűtést és hűtést is biztosítani. Fűtési üzemmódban a hőszivattyú hőt von el a külső környezetből, és azt a beltérbe juttatja, míg hűtési üzemmódban a beltéri levegőből von el hőt, és azt a kültérbe juttatja.

Ezt azért fontos megemlíteni, mert így akár a klímaberendezés is kiváltható hőszivattyú segítségével.

Milyen típusai vannak a hőszivattyúknak?

hőszivattyú típusai

Kép forrása: Envato Elements

Számos típust fejlesztettek az utóbbi évtizedekben, de lakossági és üzleti szempontból 3 fő típussal találkozhatunk a leggyakrabban.

Levegő-víz szivattyú: Ezen típus lényege, hogy a kinti levegőből vesz fel hőenergiát, majd ezt az energiát használva fűti a belső tereket. De ugyanígy képes a benti hőmérsékletet csökkenteni azzal, hogy a szabadba továbbítja a lakás hőenergiáját.

Ez a típus a legelterjedtebb, mert kissé alacsonyabb befektetést igényel, mint a többi később sorolt típus. Továbbá könnyebben telepíthető, mint a másik két típus. Mellette szól még, hogy számos különböző típusból válogathatunk, többek közt az LG, a Panasonic, vagy a Mitsubishi hőszivattyúi közül is választhatunk.

Talaj-víz szivattyúk: Ez a típus a talajban található geotermikus energiát használva működik. Valamivel nagyobb energiahatékonyság érhető el a használatával, viszont körülményesebb a telepítése. Általában több fúrással juttatjuk be a talajba a berendezés egyes részeit, ami szakértelmet kíván, valamint engedélyköteles.

Víz-víz szivattyúk: Hasonló a működése a talaj-víz hőszivattyúkhoz, viszont itt nem a föld hőjére támaszkodunk, hanem a talajban található talajvízre. Itt egy fokkal még bonyolultabb a telepítés, mivel kutakat kell fúrnunk.

Képek forrása: Envato Elements

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert