napelem

Ahhoz, hogy a napenergiát megfelelően tudjuk hasznosítani, több eszközre is szükség van. Ezek közé tartoznak a szolár villamossági kiegészítők is, amelyekből jó néhány kell majd, valamint arra is oda kell figyelni, hogy nem mindegy, melyiket választjuk a végén. Ezért is fontos konzultálni egy szakemberrel már a tervezési szakaszban.

Megbízható és biztonságos működés hosszú távon is

A napenergia hazánkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, ami köszönhető nagyrészt annak is, hogy az elmúlt években több állami, uniós pályázat is ösztönözte, megkönnyítette a beruházásokat. Egy jól működő rendszerhez számos eszközre, berendezésre van szükség.

Ilyen például a napelem tartószerkezet, amit a Modulfix oldaláról is be lehet szerezni, vagy a már említett szolár villamossági kiegészítők. Az egyik legfontosabb mindegyik közül az inverter, ami tulajdonképpen az egész rendszer működéséről gondoskodik.

A napelemek által termelt egyenáramot (DC) váltakozóárammá (AC) alakítja, hogy a háztartási berendezések, az elektromos hálózat és más eszközök számára is felhasználható legyen az energia. Az inverter gondoskodik arról, hogy az áramhálózati szabványoknak megfelelő minőségű villamosenergia kerüljön a hálózatba.

Egy ma kapható, korszerű és modern eszköz akár 98%-os hatékonysággal is képes működni, ami azt jelenti, hogy a rendszer maximális energiahatékonyságon pörög.

Az inverterek mellett a szolár töltővezérlők is fontosak, ha olyan rendszert akarunk kiépíteni, ami napelemekkel tölti fel az akkumulátorokat. A vezérlő fő feladata az, hogy az energiatárolók ne sérüljenek meg a túltöltés, esetleg mélykisülés miatt. A töltővezérlő folyamatosan monitorozza, hogy a mekkora termelt energia és milyen az akkumulátorok töltési állapota.

További kiegészítők, amelyekre szükség lehet

Az egyik ilyen az energiatároló, ami akkor jöhet jól, ha nem tudjuk közvetlenül felhasználni a termelt energiát, tárolni szeretnénk későbbre, amikor szükség van rá. Monitorozó berendezésekből sem elég, hogy folyamatosan tisztában legyünk azzal, hogy milyen a rendszer energiahatékonysága, teljesítménye, valamint hol van szükség javításra, optimalizálásra.

A biztonság esetében is a maximumra kell törekedni. Ezért is kell minél több villamos biztosítékot, védőberendezést beépíteni. Túlfeszültség, rövidzárlat vagy más villamos problémák ellen egyaránt védelmet biztosítanak.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő eszközt?

Több szempont alapján is elindulhatunk, ha szolár villamossági kiegészítőt akarunk a rendszerbe építeni. Az első a teljesítmény, ami szorosan összefügg a kompatibilitással. Figyelembe kell venni a termelni kívánt energiamennyiséget, valamint a panelek maximális kapacitását. Ehhez illeszkedő invertert és töltővezérlőt kell választani.

A hosszú távú működés érdekében a biztonságról és a minőségről sem szabad megfeledkezni.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom