proman consulting

A coach és a coaching fogalmával egyre több területen találkozni, de sokan még ma sem értik a szakma pontos hátterét és relevanciáját. Bár egy segítő folyamatról van szó, nem összetévesztendő a pszichológiai kezelésekkel.

A coaching során soha nem a probléma gyökerén, hanem az egyénen van a hangsúly, így nem csak magánéletben, de az üzleti világban is hasznos képességeket lehet elsajátítani általa.

Mikor érdemes business coaching után nézni? Milyen pozitív hatást gyakorolhat egy vállalat működésére? Tudj meg többet cikkünkből!

A coaching nem terápia, a terápia nem coaching

A coachingot rengetegszer összekeverik a pszichológiai kezelésekkel – helytelenül. Sokan teszik fel a kérdést: mit csinál a coach? Tény, hogy mindkettő egy kooperatív diskurzusról, együttműködésről és fejlődésről szól, de a két terület fókuszában és intervallumában jelentős eltérések vannak.

Amíg a coaching a jelenre és a jövőre helyezi a hangsúlyt, addig a terápiás üléseken végig a múltbéli események miatt kiépült, tudatalattiba elnyomott minták miértjeit igyekeznek felszínre hozni a szakemberek.

proman consulting

Kép forrása: Freepik.com

Fontos különbség, hogy egy coach elsősorban a személlyel és személyiségfejlesztéssel foglalkozik. Szakmai tudásával megpróbálja felhívni a figyelmet az egyén egyedi erősségeire, hogy ezzel motiválja őt a saját maximumának elérésére.

Ehhez azonban bőven elég egy 8-10 alkalmas tanácsadás, aminek középpontjában már a kezdetektől fogva egy mérhető célkitűzés áll. Ezzel szemben egy pszichoterápia éveken át (valójában pedig egy életen át is tarthat), aminek csupán szakaszai, mérföldkövei vannak.

Vállalkozásfejlesztés business coach segítségével

A coachingnak mára két nagy alkalmazási területe van: a magánéleti, azaz a life coaching, illetve az üzleti, másnéven business coaching. A nevükből adódóan egyértelmű, hogy egyik-másik milyen típusú kihívások megoldásával foglalkozik. Az viszont már nagyobb kérdés, hogy az üzleti coachingot miért számít nagy előrelépésnek egy vállalkozás életében.

Az elmúlt években mindenki élete a feje tetejére állt, a cégvezetőké ráadásul duplán. A pandémia rengeteg vállalkozás és vállalat életét megpecsételte vagy tette olyannyira küzdelmessé, hogy a korábbi üzleti modellt teljes mértékben felszámolta.

A járványhelyzet alatt tehát mindenki hamar megérezte, hogy a drasztikusan átalakuló piaci helyzetben új eszköztárra és tudásra van szükség egy vállalkozás sikeres vezetéséhez akár menedzsmentről, akár marketingről legyen szó.

proman consulting

Kép forrása: Freepik.com

Az üzleti coaching épp az ilyen típusú megoldások kidolgozásában, összeszervezésében és megtervezésében nyújt kiváló segítséget. A coach több aspektusból keresi a megoldást azokra a hirtelen érkező problémákra, amikhez egy vezetőnek még nincs kellő tapasztalata vagy tudása.

Ilyenkor a lehető legtöbb szemszögből igyekszik új ötleteket adni a kommunikációs csatorna és a meglévő üzleti modell aktuálisan optimális átalakításához. Ezeknek a gondolatoknak köszönhetően idővel a coachingon résztvevő személy képessé válik egy új stratégia elkészítésére, gyakorlatba való átültetésére, tehát az akcióterv szervezeti szintű alkalmazására.

A jelenlegi gazdasági helyzet szintén hatalmas kihívások elé állítja a vállalkozások ügyvezetőit. A forint állandó gyengülésével napról napra növekszik a piaci verseny, így a fogyasztók figyelméért kétszeresen is meg kell küzdeni.

Ez könnyen azt eredményezheti, hogy egy cég szervezeti működésének összes szintjén szükség lesz a meglévő stratégia újragondolására és egy business coach segítségére.

A legjobb business coaching szolgáltatások vezetők számára

Egy vezetőnek számos olyan helyzettel kell megküzdenie, amiben kizárólag ő a döntéshozó, ezért a karrierjének különféle pontjain igényelheti a támogatást. A Proman Consulting tanácsadó cég agilis coaching szolgáltatásai több területen is változást hozhatnak a felsővezetők életébe.

A vezetői önismeret fejlesztésében, a szervezeti intézkedések átalakításában, de a kommunikációs kihívásokban is segíthetnek új perspektívákat találni.

Ha szívesen megtapasztalnád a business coaching tanácsadás hatékonyságát és már csak egy támogató, tapasztalt és szakavatott szakembert keresel hozzá, vedd fel a kapcsolatot a Proman Consulting csapatával!

Képek forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom