giliszta
giliszta

Kép forrása: Pixabay.com

A közönséges földigiliszta (Lumbricus terrestris) a földigilisztafélék családjába tartozó faj, mely Európa és Ázsia szerte előfordul, minden olyan helyen, ahol az éghajlat és a talaj megfelelő a számára.

A földigiliszta táplálékát az elrothadt, elkorhadt szerves anyagok jelentik. A talajban folyosókat fúr, járatokat alakít ki. Akkor a legaktívabb, amikor a talaj mérsékelten meleg és nyirkos, a túlzott nedvesség, a túlzott meleg és hideg nem ideális.

Azzal, hogy a talajban járatokat készítenek, elősegítik, a víz talajba szivárgását valamint javítják a talaj szerkezetét, fellazítják, porhanyóssá teszik. Az íj módon fellazított talajban a növények gyökerei aerob baktériumokhoz, valamint elegendő mennyiségű oxigénhez jutnak.

A laza talajban mélyebbre tudnak hatolni gyökereikkel, így még több tápanyagot tudnak felvenni, aminek következtében ezek a növények egészségesebbek és nagyobbak lesznek.

giliszta

Kép forrása: Pixabay.com

A giliszták másik jelentős haszna, hogy trágyázzák a talajt ürülékükkel, mely a szerves hulladékok elfogyasztása és megemésztése után keletkezik. Ezekkel a kis kupacokkal találkozhatunk például a gyepen is.

Mivel a giliszták jelenléte csak haszonnal jár, érdemes a kertben számukra kedvező feltételeket biztosítani. Mit tehetünk azért, hogy a giliszták megtelepedjenek a kertben? Az alábbiakban felsorolunk néhány ötletet:

  • ne ássunk az indokoltnál mélyebben, így nem teszünk kárt a giliszták járataiban
  • ne használjunk a gilisztákra ártalmas vegyszereket
  • jutassunk ki természetes eredetű, lebomló komposztálható szerves anyagot, például fűnyesedéket

Képek forrása: Pixabay.com

Források: Wikipédia; Hobbikert

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert