digitális nomád

A nomadizmus legfőbb ismérve a szabadság, a helyfüggetlenség, a kötetlenség. A digitális nomádságnál is megvannak ezek, bár a helyfüggetlenség csak akkor valósul meg, ha van az adott helyen internet.

Digitális nomádként sokféle tevékenységből választhatsz, a koronavírus-járvány is megmutatta, hogy nagyon sok vállalkozás digitalizálható, sok tevékenység végezhető home office-ban. Ebben a bejegyzésben ezt a témát járjuk körül.

Milyen jellemzői vannak a digitális nomád életformának?

Sok ember fejében megfordul, hogy jó lenne megszabadulni a kötött munkaidő által okozott monotonitástól, az alkalmazotti léttől, az egyhangú, unalmas munkától. A digitális nomádság lehetőséget biztosít erre. A digitális nomád egy laptoppal felvértezve a világon bárhonnan tud dolgozni.

Az internet fenekestül felforgatta a munka világát. Egyre-másra jelentek meg az online vállalkozások, fejlődtek ki olyan szakmák, amelyhez nem kell egy irodában ülni. A COVID-19 járvány csak felgyorsította a vállalkozások digitalizációjának folyamatát.

Kiderült, hogy sokkal több mindent lehet otthonról (vagy a világ bármely pontjáról) végezni, mint azt eredetileg gondoltuk. A laptopok, tabletek és okostelefonok annyit fejlődtek, hogy komoly feladatokat is végre lehet velük hajtani.

Digitális nomádként utazhatsz, körbejárhatod a világot, miközben dolgozol. Szabad vagy, nincs főnököd, saját magad osztod be az idődet. Fontos azonban, hogy az életformához szükséges pénzt megkeresd.

A digitális nomád nem egy hátizsákos vándor, aki a legolcsóbb szálláshelyeket, étkezési lehetőségeket keresve járja a nagyvilágot, hanem általában magasabb életszínvonalat választ, és utazás közben dolgozik is, hogy előteremtse az utazásokhoz szükséges fedezetet.

Általában több időt tölt egy helyen, mint a turisták vagy a világutazók, így alkalma van jobban megismerni egy adott helyet.

Bár a digitális nomádság rugalmas, érdemes egy rendszert kialakítani, a munkának és egyéb tevékenységeknek egy idősávot kijelölni, különben nagyon el lehet úszni. A hatékony időgazdálkodás nagyon fontos része az ilyen munkának.

Alapvetően három különböző módszer közül választhatsz: egyetlen cégnek vagy cégcsoportnak dolgozol online, szabadúszóként vállalsz el különböző munkákat, vagy felépítesz egy saját internetes vállalkozást.

A WPKurzusnál rengeteg ötletet találsz online végezhető munkákkal kapcsolatban.

Néhány digitálisnomád-stílushoz illő munka

  • Tanácsadó, coach
  • Online marketing szakember
  • Tartalomkészítő
  • Szoftverfejlesztő
  • YouTuber
  • Webshop-üzemeltető
  • Virtuális asszisztens
  • Adatelemző
  • SEO-szakember

Ezekhez mindegyikhez szükség van piacképes szaktudásra és készségekre, amelyek megszerzése hónapokat, sőt éveket is igénybe vehet, de ha megvan, tiéd a világ. A digitális nomád életmód sok ember számára vonzó és csodálatos. Próbáld ki!

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom