Otthon, Kiskert

Miért jó a fenyőkéreg mulcs?

fenyőkéreg mulcs
Kép forrása: Flickr / Szerző: Benjamin Balázs / Licence: CC0 1.0
fenyőkéreg mulcs

Kép forrása: Flickr / Szerző: Benjamin Balázs / Licence: CC0 1.0

A fenyőkéreg az egyik legnépszerűbb talajtakaráshoz, mulcsozáshoz használt talajtakaró anyag. Számos előnnyel jár a használata, ezeket mutatjuk be röviden a továbbiakban.

A fenyőkéreg mulcs használata, hozzájárul a szép, rendezett kert kialakításához, nagyon szépen mutat a virágágyásokban, cserjék alá terítve, előkertben, sziklakertben és nagyobb parkosított területeken is használható, kitűnő dekorációs anyag.

Egyik legelőnyösebb tulajdonsága és részben emiatt is népszerű a használata, az az, hogy segít visszafogni a gyomok fejlődését, így jóval kevesebb időt kell tölteni a gyomlálással.

A több centiméter vastagon leterített fenyőkéreg védi a talajt az erős tűző naptól és a jégesőtől is, segít megakadályozni a nagyobb esők után, a saras, nehezen száradó részek kialakulását, télen pedig védi a növények gyökereit a fagyoktól.

Szintén rendkívül hasznos adottsága, hogy segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát, tápanyagtartalmát és laza szerkezetét, valamint lebomlása során táplálja és savanyítja is a talajt.

fenyőkéreg

Kép forrása: Pixabay.com

A forró, száraz nyári időszakokban egyáltalán nem elhanyagolható szempont, hogy az öntözés során kijuttatott vizet, mennyi ideig tudják hasznosítani növényeink ezért mindenképp érdemes talajtakarásról gondoskodnunk.

A kertészetek kínálatában kisebb és nagyobb szemcséjű fenyőkérget is vásárolhatunk, a nagyobb méretű fenyőkéreg főként nagyobb cserjék, díszfák, tuják alá való, míg a kisebb fenyőkéreg a virágágyásokba, kisebb cserjék alá ideális választás.

A fenyőkéreg elterítése előtt gyomláljuk ki a területet, majd szépen egyengessük el a területen a kiöntött fenyőkérget. Később nincs más teendőnk, mint időnként felfrissíteni a talajtakarást.

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Benjamin Balázs / Licence: CC0 1.0

Forrás: Megyeri Szabolcs Kertészete

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert