Miért olyan fontos a horgonyszöveg a keresőoptimalizálásban

A keresőoptimalizálás egyik része, konkrétan az Off-Page SEO a külső és belső linképítésről szól, aminek kulcseleme a horgonyszöveg vagy anchor text. Ahhoz, hogy jó linkeket tudjunk építeni, elengedhetetlen, hogy megismerjük a horgonyszöveg fogalmát és jellemzőit.

Amíg ennek jelentőségével nincs tisztában, addig a linképítésbe kezdő honlaptulajdonos nem tudja egymástól megkülönböztetni a jó és a rossz linkeket.

A horgonyszöveg fogalma

A horgonyszöveg a szöveg egy részlete, ami úgy tűnik ki abból, hogy más a színe (általában kék), aláhúzott és kattintható, azaz tulajdonképpen egy link. Ha rákattintunk, akkor a webhelyen belül egy másik oldalra vagy egy másik honlapra irányít bennünket.

Az elnevezés az anchor text angol kifejezésből származik: fordítása horgonyszöveg, de az „anchor” mint ige jelentése is „odaköt”. A horgonyszöveg kvázi összeköti a két oldalt, erős köteléket alkotva közöttük, mint a horgony a hajó és a tengerfenék között.

A horgonyszöveg a linképítésben rendkívüli jelentőséggel bír, a keresőmotorok munkáját is megkönnyíti, hiszen a kereső ez alapján azonosítja, miről is szól a céloldal. Akkor igazán jó, ha minél többen kattintanak rá és „ugranak” a másik oldalra.

Milyen típusai vannak a horgonyszövegnek?

A horgonyszöveget több típusba sorolhatjuk az alapján, hogy milyen szavakat, linkszövegeket tartalmaz. A következők közül bármelyik használható, azonban a természetesség elvét mindig figyelembe kell venni.

Ahogy a felhasználók is egyre érzékenyebbek a szembeötlő sales szövegre, úgy a keresőmotorok sem szeretik az erőltetett horgonyszövegeket. A hatékony anchor text használatához pedig előzetesen precíz kulcsszókutatás szükséges!

  • Brandnév, mint horgonyszöveg – az egyik legjobb választás. Ez egy olyan horgonyszöveg, aminek linkje a márka neve. Nyert ügy, ha a backlinkek 50 százaléka márkanév.
  • A webhelynév is felhasználható horgonyszövegként, ekkor annak a webhelynek a nevét használjuk, amelyikre a link mutat. Például https://www.jovomarketing.hu/
  • Ha csak egy URL-t helyezünk el a szövegben, akkor maga a kattintható URL-cím a horgonyszöveg, mint ebben az esetben is: https://www.jovomarketing.hu/havidijas-keresooptimalizalas/ Ilyenkor mindig érdemes ellenőrizni, hogy a link kattintható-e!
  • A pontos horgonyszöveg esetében azokat a kulcsszavakat tartalmazza a link, amire rangsorolni szeretnénk az oldalt. Ha például a keresőoptimalizálással foglalkozik a vállalkozás, és azon belül is mentori segítséget nyújt kezdő honlaptulajdonosok részére, akkor a SEO mentor kulcsszó lesz a link.
  • A részleges horgonyszöveg, mint nevéből is kikövetkeztethető, a kulcsszó valamilyen változatát tartalmazza. A Google felismeri a ragozott kulcsszavakat, sőt, a szinonimákat is. A long tail kulcsszó is ide tartozik: aSEO szövegírás esetében például lehetne még cifrázni és bővíteni a linket.
  • Amikor egy korábbi cikkünkre vagy blogbejegyzésre szeretnénk átirányítani az olvasót, akkor megadhatjuk azt is pontosan horgonyszövegként. Ez így már a belső linkek közé tartozik. Amikor egy másik szakember blogjára hivatkozunk, akkor pedig a külső linkhálózatot építjük.
  • Általános horgonyszövegként nevezzük a szavakat vagy kifejezéseket, amikkel nincs kapcsolódása a kulcsszavainknak, inkább felhívásként definiálnám azokat. Ilyen például a „Kattints ide” vagy a „Görgess lejjebb”, „Tovább”. Ezek azonban nem értékesek a kereső számára, nem árulnak el semmit a céloldalról, ezért nem szerencsés a használatuk.
  • Végül azt is fontos tudni, hogy kép is lehet a link hordozója. Ilyen esetben az ahhoz beállított alt nevet fogja a Google horgonyszövegként azonosítani.

Néhány tanács a jó horgonyszöveghez

Soha nem szabad a horgonyszövegnek irányítani a szöveget, ne ahhoz írjunk, hiszen akkor nem lesz természetes. A Google nagy hangsúlyt fektet a természetességre, és szigorúan büntet a kulcsszavakat, horgonyszövegeket erőltetetten halmozó megoldásokért.

A lényeg, hogy a tartalomhoz kapcsolódó legyen, adjon értéket a kattintással az olvasónak és ne verje át Őt. Jó horgonyszöveget írni könnyű, ha gyakoroljuk. Ha erre nincs idő, akkor pedig érdemes megbízni ezzel egy SEO szakembert!

Kép forrása: Freepik.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom