krimi könyvek

Agatha Christie-könyvek, Columbo-epizódok, olyan klasszikusnak számító filmek, mint a Casino vagy éppen a Ponyvaregény, nyomozós dokusorozatok: a krimik között ma már mindenki megtalálhatja az ő ízlésének leginkább megfelelő, szórakoztató tartalmat.

De miért is kedveljük ennyire a bűnözésről, nyomozásról szóló filmeket, könyveket és sorozatokat? A következőkben ezt a kérdést járjuk körbe – csakúgy, mint Sherlock Holmes a bűntényeket!

Honnan indultak a krimik?

Vitán felül áll, hogy a krimi napjainkban egy kifejezetten népszerű műfaj, az irodalomban, a mozgóképgyártásban és a képzőművészetben egyaránt. De honnan ered? Egy biztos: régebbről, mint gondolnánk.

Úgy tartják, hogy Edgar Allan Poe indította útjára a XIX. században, mégpedig A Morgue utcai kettős gyilkosság (The Murders in the Rue Morgue) című könyvével, amit 1841-ben adtak ki.

Maga a műfaj azonban már korábban is tetten érhető egyes szerzeményekben: az 1001 éjszaka meséi között például találhatunk olyan történeteket, amelyek tökéletesen bemutatják a krimik és a detektívregények jellemzőit.

Kétségtelen azonban, hogy Poe műveinek elterjedése – az Egyesült Államok után Nagy-Britanniában és Franciaországban – adott igazi lendületet a kriminek, amit ma is ismerünk.

A századvégre pedig már el is ismerték mint egy újfajta irodalmi műfajt, aminek a népszerűsége azóta is töretlen. A kérdés már csak az, hogy mivel babonázza meg ennyire az embereket!

5 ok, amiért imádjuk a műfajt

Mindegy, hogy krimi könyvekről, filmekről vagy sorozatokról van szó, mindegyik hasonlóan hat az emberekre. Nézzük, pontosan hogyan!

Izgalom és szórakozás kéz a kézben

A krimikben számtalan felzaklató jelenetet – gyilkosságok, üldözés, véres részletek – láthatunk vagy éppen olvashatunk, ennek ellenére mégis újra és újra meg akarjuk tapasztalni az élményt.

Ez nem véletlen, hiszen akár krimi könyvekről, akár filmekről vagy sorozatokról van szó, a cselekmény úgy van felépítve, hogy szinte folyamatos izgalmat érezzünk, időnként pedig meg-megugorjon az adrenalinszintünk – ez pedig kétség kívül szórakoztató.

Ilyenkor az úgynevezett „jó stresszt”, vagyis az eustresszt tapasztalhatjuk meg, ami egy kifejezetten kellemes állapot.

Ok és okozat következetessége

A krimi bármely műfajnál világosabban mutatja be a történetmesélés egyik alapvető szabályát: az ok és okozat összefüggéseit.

A krimiben sokkal nagyobb szerepet kap minden jelenet, minden részlet megindoklása, ezekben a művekben mindennek létjogosultságot kell adni, mindent egyértelművé kell tenni – hiszen bármely elem fontos lehet a végkifejlet szempontjából.

Ez már csak azért is fontos, mert a krimik esetében a közönség is sokkal jobban figyel, hiszen mi magunk is szeretnénk mielőbb megoldani a rejtélyt. És ezen az úton nehezen megbocsájtható egy-egy logikai bukfenc vagy céltalan jelenet.

Kvázi-interaktív élmény

Ahogy említettük, a krimi sajátossága, hogy bevonja a közönséget, hiszen mi, az olvasók vagy nézők is „együtt” dolgozunk a főhőssel, hogy kiderítsük, ki követte el az adott bűntényt.

Ezzel egy kvázi-interaktív élményt ad egy ilyen alkotás, hiszen sokkal inkább megmozgatja, aktivizálja az agytekervényeket, mint például egy vígjáték.

Ezáltal pedig sokkal inkább a történet részének érezzük magunkat, amitől sokkal mélyebb lesz az élményünk.

Szabadjára engedi a fantáziánkat

Amikor elmerülünk egy krimiben és mi magunk is „nyomozásba kezdünk”, a fantáziánk igen aktívan kezd dolgozni. Ezáltal elmerülhetünk a sztoriban, kiszakadva a szürke hétköznapokból, átlépve egy sokkal izgalmasabb, színesebb és eseménydúsabb világba.

Ennek során hasonló érzéseket tapasztalhatunk, mint gyermekkorunkban, amikor sokkal kevésbé volt korlátozott a képzelőerőnk. Egyébként éppen ez az oka annak, hogy oly sokan kedvelik a videójátékokat is.

Az elbűvölő sötét oldal

Amikor egy krimi könyvet olvasunk vagy ilyen mozgóképet nézünk, biztosan megbotránkoztatnak minket a gyilkosok, erőszaktevők és a bűnözők tettei – és pont ezt találjuk bennük olyan lenyűgözőnek. A társadalom ezen „kilógó” tagjai olyasmire képesek, amit elvileg bármelyik ember megtehetne, mégis elképzelhetetlennek tartjuk, hogy ilyesmire vetemedjünk.

Ilyen tartalmakat fogyasztva azonban kvázi interakcióba léphetünk a saját „sötét oldalunkkal”. Valahol mélyen ugyanis mindenkinek lehetnek ilyen deviáns gondolatai – de ezeket természetesen elnyomja a józan ész, az erkölcsök és az értékrendünk.

Továbbá az embereket lenyűgözik a tabutémák is: az etika és az erkölcsök gyakran megakadályozzák, hogy olyasmiről beszéljünk vagy fantáziáljunk, amiket a krimik gyakorlatilag az arcunkba tolnak. A bűnözők ezekben a filmekben tulajdonképpen a legsötétebb gondolataikat élik meg, ami kétségkívül izgalmas tapasztalat számunkra.

Nem csoda tehát, hogy a krimik sok-sok éve uralkodnak a könyvesboltok polcain, a mozikban és most már a streaming-szolgáltatások platformjain is. Ha egy kis agytornára várunk, vagy egyszerűen csak feldobnánk egy kis adrenalinnal fűszerezett izgalommal az esténket, ezek lesznek a tökéletes választások!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom