AnivetDirect

A lótakarmány kiegészítők között egyre gyakrabban lehet olyan termékeket találni, amelyek antioxidánsokat tartalmaznak. Vajon valóban szükség van ilyen készítményekre? Cikkünkben ennek a kérdésnek jártunk utána!

Az biztos, hogy az AnivetDirect lovaknak való takarmánykiegészítői között is találhatók ilyen termékek, és az év bizonyos szakaszában létfontosságú lehet ezek alkalmazása.

A szabadgyökök és az antioxidánsok

A szervezet oxigén segítségével nyer energiát a szénhidrátokból, fehérjékből és zsírokból. A felhasznált oxigén nagy részéből szén-dioxid, valamint víz keletkezik. Egy százaléka azonban nem kerül hasznosításra, hanem ezekből reaktív oxigén vegyületek, azaz szabadgyökök képződnek. Ezek közé tartoznak a hidroxil gyökök, a peroxid gyökök és a szuperoxid gyökök is.

Ezek egyaránt nagy energiájú molekulák vagy ionok, amelyek páratlan elektront tartalmaznak. Heves reakciókészségűek, és arra törekszenek, hogy stabilabb állapotot érjenek el. Ehhez egy másik elektronra van szükségük, így sok, biológiai szempontból fontos molekulával kapcsolatba léphetnek, azokat károsíthatják.

A szabadgyökök semlegesítése az antioxidánsok feladata. Fokozott oxigén-felhasználás esetén több szabadgyök is képződik. Ilyen az intenzív munka, a vemhesség, a növekedés, de a betegségek is előidézhetnek ilyen állapotot.

Így dolgoznak az antioxidánsok

Az antioxidánsok egyrészt csökkentik a reaktív szabadgyökök képződését, ezenfelül meg is kötik őket, majd áttranszformálják őket olyan vegyületekké, amelyek kisebb mértékben reaktívak. Az antioxidánsok arra is képesek, hogy javítsák a szabadgyökök által okozott károkat.

Ideális esetben a szervezet antioxidáns mechanizmusa kivédi a reaktív oxigén vegyületek hatását. Az egyensúly azonban felborulhat, ekkor oxidatív stressz jelentkezik. A legrosszabb forgatókönyv megvalósulása esetén a szabadgyökök a DNS-t vagy a sejthártyát is károsíthatják. Előidézhetnek degeneratív folyamatokat vagy felgyorsíthatják őket.

A lovak takarmánnyal veszik fel az E-vitamint

Az E-vitamin a zsíroldékony fázisban a legfontosabb antioxidáns. Szerepe fontos a normális ideg-, izom- továbbá az immunrendszer működése tekintetében is. Az E-vitamint a lovak takarmánnyal veszik fel, ami megtalálható a friss fűben. A széna szárítása során azonban akár a vitamin 85%-a is oxidálódhat, így ősszel és télen fontos E-vitamin kiegészítésről gondoskodni a lovak számára.

Ha a lovaknál abnormális antioxidáns státusz lép fel, akkor fehér-izom betegség alakulhat ki náluk, de akár degeneratív gerincvelő elfajulás vagy motor-neuron betegség is felléphet. Különösen az újszülött csikók vannak veszélyben, náluk könnyen kialakulhat izommerevség, kötött mozgás vagy szopási elégtelenség és gyengeség is. A szívritmuszavar és szívizom-elfajulás az állat elhullásához vezethet.

A csikónak megelőzés céljából adni kell szelén- és E-vitamin-tartalmú készítményeket is. Az Equistro Excell E ideális választás.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom