mikulásvirág

A mikulásvirág vagy poinsettia (Euphorbia pulcherrima) Közép-Amerikában őshonos, hazánkban különösen az adventi és karácsonyi időszakban népszerű szobanövény.

A mikulásvirág gondozása

A vásárlás előtt, és közvetlenül utána…

Vásárláskor vizsgáljuk meg alaposan a növényt, nem száradnak, sárgulnak, lankadnak-e a levelek. Ha találtunk egy egészséges növényt, miután hazavittük, hagyjuk akklimatizálódni, keressünk számára egy hűvös és világos helyet.

A celofánba csomagolt példányokat azonnal szabadítsuk meg a fóliától, mert ellenkező esetben a föld bepenészesedését, valamint a gyökérzet nem megfelelő oxigénellátottságát kockáztatjuk.

A mikulásvirág nagyon kényes a hidegre, ezért az üzletből alaposan becsomagolva vigyük ki a szabadba, különben a növény megfázhat.

Elhelyezés, öntözés és párásítás

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A növény számára, világos, szobahőmérsékletű (15-22 °C), nem huzatos helyet keressünk a lakásban. A gondozás során ügyeljünk a megfelelő páratartalom valamint vízmennyiség biztosítására. Naponta egyszer érdemes kézi párásítóval párásítani.

Az öntözésnél figyeljünk rá, hogy ne öntözzük túl a növényt, a föld legyen nedves, ne száradjon ki, de ne is álljon a növény alatt a víz.

Egyszerűbb, és megbízhatóbb öntözési módszer, ha hetente egyszer, vízzel teli edénybe helyezzük a cserepet, megvárjuk, hogy a föld megszívja magát, majd visszatesszük a növényt a helyére.

Tápoldatozni akkortól kell, amikor a friss levelek és hajtások megjelennek, ekkor hetente, kéthetente tápoldatozzunk. Tápoldatozni nyáron kéthetente, a többi időszakban háromhetente szükséges.

Elvirágzás, metszés, átültetés

mikulásvirág

Kép forrása: Pixabay.com

A megfelelő körülmények között tartott mikulásvirág februárra virágzik el, és áprilisig fokozatosan megszabadul dekoratív felleveleitől.

Ezt követően vágjuk vissza a hajtásokat 15-20cm-esre, a főhajtást pedig a következő oldalelágazásig távolítsuk el. 1-2 hónapig pihentessük a növényt, ekkor csak mérsékelten öntözzük. Az átültetésre ezután kerüljön sor B típusú virágföldbe.

Szaporítás, újravirágoztatás

Szaporítása történhet dugványozással, vagy vízben gyökereztetve hajtásról. A szaporítás során ügyeljünk arra, hogy a növény tejnedve mérgező, ezért ha a kezünkre kerül, azonnal mossuk le, de még jobb, ha eleve kesztyűben fogunk hozzá a művelethez.

A mikulásvirág újravirágoztatásához, a növényt helyezzük napi 12-14 órára sötét helyre, vagy takarjuk le dobozzal. A virágképződéshez 2 hónap szükséges.

Tekintsd meg videónk!

Látogass el Youtube csatornánkra ahol további hasznos növénygondozási tanácsokat kaphatsz!

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények