vályog

Az emberiséggel egyidős technológiáról beszélünk, amely ma a modern építőanyagokkal vetekszik. A modern vályogépítészetben csodálatos otthonok születnek, és a környezetbarát, élhető környezetünk fenntartásához járul hozzá ez az anyag.

Miből áll a vályog?

A vályog durvább homok, agyag és szalma keveréke. Úgy keverik össze, hogy a részecskéket összezúzzák, vagy tapsoással vagy egy ásóval. A homok érdesebb, nagy szemcsés kell, hogy legyen, és ideális esetben szögletes köveket és kavicsot kell tartalmaznia – ettől lesz erősebb.

A vályog mintegy 75%-át ez a homokos aggregátum alkotja. Bármilyen típusú agyag használható, de vigyázzunk, hogy ne használjunk iszapot, amely néha agyagnak tűnhet.

Ez egy erős és tartós anyag – a házak nagyon-nagyon sokáig kitarthatnak -, ha megfelelően karbantartják és ápolják. A legrégebbi ma is álló vályogház valószínűsíthetően 10.000 éves.

Tudjon meg többet a Naturica Group blogoldalán a modern farost és vályog építőanyagokról, amelyek környezetbarát megoldást nyújtanak.

Miért válasszuk a vályogot?

Azokon a helyeken, ahol kevés volt a fa, a legkönnyebben elérhető építőanyag gyakran a föld volt. A vályogházak építése egyszerű, és nem igényel díszes felszerelést vagy speciális képzést vagy szaktudást. Az anyag hőteljesítménye éghajlati régiónként változik – bár a vályog viszonylag rossz szigetelő, ugyanakkor nagyobb mennyiségű hőt is képes elnyelni.

A vályoggal való építkezés előnyei

Fenntartható – a legfenntarthatóbb építési forma, ami létezik -, a kobak szinte nulla megtestesült energiával rendelkezik. Mivel földből készült, teljesen újrahasznosítható és nem szennyezi a környezetet.

Megfizethető – amíg van földje, amire építkezhet, bárki megengedheti magának, hogy falakat építsen. Lélegző – egészséges hely az élethez, mivel egy vályogházban nincs nedvesség.

Szinte egyáltalán nem igényel fűtést – ha passzív napenergiaelvek alapján tervezi meg a vályogházat, elkerülheti a gyenge szigetelési tulajdonságait. Ehhez a vályogot déli fekvésű falakon kell használni. Ezután az északi falakon alkalmazzon szalmabálákat, hogy nagyszerű szigetelést kapjon.

A vályogházak esztétikusak, szépek

A vályogot bárhogyan formálhatja, ami azt jelenti, hogy íveket hozhat létre, és akár polcokat is faraghat a falakba. Nincsenek vegyszerek vagy adalékanyagok, amelyek az évek során káros gőzökkel károsíthatnák egészségünket. Fenntartható, környezetbarát teherhordó szerkezeteket tudunk kialakítani a vályog segítségével.

Hosszú élettartamú és újrahasznosítható alapanyag, amellyel nemcsak a magunk, hanem az elkövetkező generációk számára is biztosíthatjuk a tisztességes és fenntartható, élhető életfeltételeket. A vályog biológiailag lebomló, így a ház élettartamának végén sem termel hulladékot.

Tűzvédelmi szempontból ideális, nem ég el. Az éghetőséget komoly teszteléssel, tűzteszttel ellenőrzik. Az eredmények azt mutatják, hogy egy vályogfal akár egy órán át is képes ellenállni a több ezer fokos tűznek, különösebb sérülés nélkül.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom