sziámi macska

A sziámi macska az egyik legnépszerűbb macskafajta Magyarországon. Gyönyörű bundája, játékos természete igazi barátságos házi kedvenccé teszi.

Származása

A sziámi macska az egész világon is a legrégebben ismert macskafajták közé tartozik. Ázsiából származik, az elnevezése is mutatja, hogy Sziámból, azaz a mai Thaiföldről. Már 1350-ben megjelent egy macskákról szóló könyvben.

1884-ben a brit nagykövet vitte magával Nagy-Britanniába az uralkodónak, ugyanabban az évben egy angol kiállításon első helyezést ért el. Először csak királyi udvarokban jelent meg, de később nagy népszerűségre tett szert, ami azóta is töretlen.

Külseje

A sziámi macska egy közepes termetű, rövid szőrű macskafajta, súlya általában 2,5-5 kg, karcsú, izmos állat, legelterjedtebb színe a fókabarna, ehhez gyönyörű kék szem tartozik. Ezenkívül ismert még csokoládébarna, kék és lila színben, ezek a tenyésztő szervezet által elismert színek, de léteznek vörös, krém, teknőcmintás árnyalatban is.

Tulajdonságai

A sziámi macska rendkívül kedves, jó természetű állat, jó barátságban tud élni más cicákkal is, de az emberek és a gyerekek is igaz barátai lesznek. Kifejezetten okos és tanulékony, kismértékben “idomítható” is, vigyázni kell arra, hogy erőltetni semmit nem szabad, csak annyit fogad el, amennyi neki jólesik.

Más háziállatokkal órákig eljátszik, de ha egyedül van, akkor a gazdájától várja el a játékot, szórakozást. Igazi családi macska válhat belőle, szeret kommunikálni, sokat nyávog.

Ápolása, betegségei

Különösebb ápolást nem igényel, rövid, selymes szőrét elég hetente egyszer átkefélni. Egyébként képes a saját szőrét tisztán tartani, megmosdatni csak akkor kell, ha olyan anyag került a bundájára, ami ártalmas lehet az egészségére. A körmeit kéthetente le kell vágni, és a fülét is ellenőrizni és tisztítani kell legalább hetente.

A sziámi macskák jellemző betegségei a kidülledt szem, vérszegénység, anyagcserezavar, szívgyengeség, macska asztma idősebb korban. A betegségek nagy része kiszűrhető, ha megbízható, elismert tenyésztőtől vásárolunk.

Fontos, hogy a tenyésztő okmányokkal tudja igazolni a cica felmenőinek egészségét és hogy törzskönyvezett az állat. 12 hetes kora előtt ne hozzuk el az anyjától, mert addigra erősödik meg és megszerzi az alapvédettségeket.

Etetése

A sziámi macska etetése során fontos, hogy sok értékes fehérjét adjunk neki, ezt kiemelt minőségű tápokkal tudjuk biztosítani. Fontos, hogy az ételében sok hús legyen, kevés cukor és gabonaféle, adalékanyagok, állományjavítók, és stabilizátorok pedig még csak nyomokban se legyenek az ételében. A fogait is folyamatosan ellenőriztetni kell az állatorvossal.

Kinek ajánlott a tartása?

Kedves, barátságos cicánk lehet, ha sziámi fajtát választunk, de figyelembe kell venni, hogy nagyon igényli a társaságot és akkor érzi jól magát, ha foglalkoznak vele. Néha hajlamos rendetlenséget csinálni, ezért olyan gazda kell neki, aki sok időt tud rá szánni.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom