magaságyás
magaságyás

Kép forrása: Pixabay.com

A magaságyás vagy kiemelt ágyás, fából vagy más anyagból készült kerettel körülvett megemelt ágyás. Számos előnye van a magaságyásnak, melyet készen is megvásárolhatunk vagy akár magunk is elkészíthetünk.

A magaságyás egyik legkézenfekvőbb előnye a magassága, mely könnyebb művelést tesz lehetővé, nem kell hajolgatni, a gyomláláshoz, vagy épp a termény betakarításához, így idős vagy mozgásukban korlátozott emberek is kertészkedhetnek ily módon.

A magaságyásban többféle növény összeültetésével olyan növénytársításokat hozhatunk létre, ahol az egyes növények előnyösen hatnak egymás fejlődésére, vagy éppen növényvédelmi feladatokat látnak el.

A kiemelt ágyás olyan esetekben is jó választás lehet, ha a kertünk talaja például kimondottan rossz minőségű, hatalmas munkával és jelentős kiadással járna, hogy növénytermesztésre alkalmassá tegyük, feljavítsuk.

A magaságyást a megfelelő szerkezetű, tápanyagban gazdag földkeverékkel, komposzttal feltöltve a növények számára ideális közeget hozhatunk létre, így nem kell lemondanunk a saját magunk által termesztett zöldségekről.

A magaságyás hatalmas előnye, hogy ha megfelelő rétegzettséggel készítjük el, akkor hőtermelő képességgel bír. A hőtermelés előnye, hogy korábban megkezdhető a termesztés. A magaságyást hidegággyá is alakíthatjuk, ha ellátjuk egy fedéllel, így a hidegtűrő zöldségek termesztése már februárban elkezdhető.

Mire figyeljünk a magaságyás kialakításakor?

magaságyás

Kép forrása: Pixabay.com

A magaságyás kialakításakor tartsuk szem előtt az egyszerű művelhetőséget, olyan magas és széles ágyást vásároljunk, vagy készítsünk, amelyet hajolgatás nélkül is könnyedén tudunk művelni, valamint az ágyás közepét is kényelmesen elérjük.

Magas ágyás számos anyagból készülhet, legjellemzőbb a fa, fém és a kő. Mivel a magaságyás hangsúlyos eleme lesz a kertnek, akár térelválasztó funkciót is betölthet, ezért olyan anyagban gondolkodjunk, ami illik a kertünk stílusához.

A fából készült emelt ágyás esetében, nem szabad elmenni amellett sem, hogy a keményebb és a puhább fák eltérően viselkednek, utóbbiak könnyen korhadnak és nedvesednek. Fa magaságyásoknál, mindig béleljük a keretet fólióval és kezeljük a faanyagot is, hogy ellenállóbb legyen az időjárás viszontagságainak.

Fontos az ágyás aljának kialakítása is, egyrészt biztosítanunk kell a megfelelő vízelvezetést, másrészt, pedig védenünk kell az ágyást a vakondoktól is. A vízelvezetést az ágyás aljára terített vékony kavicsréteggel oldhatjuk meg a legegyszerűbben, a vakondok elleni védekezést pedig, a vízelvezető rétegre fektetett apró szemű fémhálóval.

magaságyás

Kép forrása: Pixabay.com

A magaságyás készítése során fontos a megfelelő rétegzettség kialakítása is, mely a hőtermelésről gondoskodni a későbbiekben. Az első réteg a vízelvezető kavicsréteg fölött, durvább kerti zöldhulladékból, ágakból, gallyakból álljon.

Erre a rétegre gyorsabban korhadó, finomabb zöldréteg kerüljön például lomb és fű. Ezt a réteget földdel takarjuk, a negyedik réteg komposztból, az ötödik pedig ismét jó minőségű földből álljon. Ne töltsük meg csurig az ágyást, hagyjunk szegélyt, amely például az erős széltől védheti a kiültetett palántákat.

A magaságyást időnként virágfölddel kell pótolni, mivel az első évben, 10-20 cm-el is csökkenhet ez a réteg. Az ágyás hőtermelő képességét általában 5-7 évig biztosítja az előbbi rétegezés, ezt követően el kell távolítani az összes réteget és újra elkészíteni friss anyagokból.

Amiről még nem tettünk említést az a magaságyás öntözése. Öntözhetjük hagyományos módon, de akár csepegtető öntözőrendszer kialakítására is lehetőség van.

Bízunk benne, hogy tanácsaink hasznosak voltak a magaságyás készítéséhez. Sikeres kertészkedést, bőséges termést kívánunk!

Képek forrása: Pixabay.com

Forrás: Hobbikert.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert