lepkeorchidea
lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Cikksorozatunkban az orchideák legfontosabb gondozási tudnivalóit tekintjük át, a megfelelő hely kiválasztásától, a növényvédelmen át a szaporításig. Először nézzük meg, milyen helyen érzi magát igazán jól növényünk, mennyi fényt igényel.

Fényigény

Az orchideatartás két sarkalatos pontja a megfelelő fénymennyiség, valamint a páratartalom biztosítása. Az orchidea elhelyezéséhez, világos, de nem tűző napos helyet keressünk, ugyanis a napsugarak hatására megéghet, vagy elszíneződhet a levél.

Ha nem találunk ilyen helyet, de mégis szeretnénk orchideát tartani, abban az esetben mindenképpen gondoskodni kell a megfelelő árnyékolásról. Ne bízzunk abban, hogy orchideánk hozzászokik a tűző naphoz, és a számára kedvezőtlen feltételekhez, csak néhány faj képes erre.

Légmozgás

lepkeorchidea

Kép forrása: Pixabay.com

Eredeti párás élőhelyükön az orchideák számára kiemelten fontos a megfelelő légmozgás, ami nem tévesztendő össze az erős széllel, vagy otthoni körülmények között a huzattal. Az enyhe légmozgás lehetővé teszi, hogy az orchideákat ne támadják meg gombák, és ne kezdjenek rothadni a nedves viszonyok mellett.

Az üzletekben árult hibrid orchideák kevésbé kényesek a légmozgásra, de ha tehetjük, mindenképpen olyan helyen helyezzük el a növény cserepét, ahol kellemesen jár a levegő. Ehhez megfelelő egy kissé nyitva tartott ablak, vagy nyáron a kert is.

Következő írásunkban az orchideák öntözéséről, valamint a megfelelő páratartalom biztosításáról lesz szó.

Videónk az orchidea gondozásáról:

Látogass el Youtube csatornánkra ahol további hasznos növénygondozási tanácsokat kaphatsz!

Képek forrása: Pixabay.com

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények