hőszivattyú

A hőszivattyú egy rendkívül egyszerű és hatékony rendszert használ. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a hőszivattyúk hideg forrásból adnak le hőenergiát, majd a gáz sűrítésekor annak hőmérséklete megemelkedik, és ezért felmelegszik. Ezáltal még a téli hidegben is képesek a benti fűtés előállítására.

Más szóval, amikor a hőt egy zárt térből veszik el és kívülről párologtatják, a hőt kívülről veszik el és egy hideg folyadékot melegítenek fel egy elpárologtatóban.

Ezt a hideg folyadékot egy kondenzátorban lehűtik, és a hőt a ház belsejének fűtésére fordítják. A kívánt hőmérséklet elérése érdekében a hőszivattyú elsősorban abba a helyiségbe szállítja a hőt, ahol arra szükség van.

Ma azért választják egyre többen ezt a rendszert, mert magas COP-értékük mindenkit azonnal meg szokott győzni. A COP a légkondicionáló vagy a hőszivattyú teljesítménye a hőteljesítmény tekintetében. A hőszivattyú minimális COP értéke általában 4.

Ez azt jelenti, hogy 1 kW elfogyasztott energiára 4kW hő előállítására képes. Ennek a nagy hatékonyságú technológiának köszönhetően ezekkel a készülékekkel maximális megtakarítást érhetünk el a fűtési és használati melegvíz-előállító rendszerekben.

Hőszivattyúk energiaforrás és közeg szerint

A wnx.hu portál elmagyarázza a működést, egyébként az alábbi típusok közül választhatunk:

  • Levegő-levegő hőszivattyúk: Általában ezeket használják a legszélesebb körben, és fő céljuk a levegő egyik hőmérsékletről a másikra történő átalakítása. A yetiklima.hu portálon levegő hőszivattyú telepítés árak megtekinthetők.
  • Levegő-víz hőszivattyúk: A külső levegőből szabad energiát vonnak ki, és azt hűtésre, fűtésre és használati vízre alakítják át.
  • Víz-levegő hőszivattyúk: Ezek a folyók, tengerek és szennyvíz vizében lévő energiát használják ki.
  • Víz-víz hőszivattyúk: A fűtéshez a hőt a talajvízből vonják el, amit fűtéshez használnak, de mindig alacsony hőmérsékletű radiátorokkal vagy padlófűtéssel.
  • Föld-levegő hőszivattyúk: A föld természetes tulajdonságait használják fel az épületek fűtésének és hűtésének biztosítására.
  • Talajvíz-hőszivattyúk: Ezek a talajban lévő hőt használják fel, és a víz kondenzációjával hőt vagy hideget juttatnak az épületbe. A berendezések költségei miatt nem túl gyakoriak.

Milyen árakkal kell számolni?

Ha a fenti felsorolásból listát készítünk, akkor a lista elején lévők a legolcsóbbak, a végén találhatók pedig a legdrágábbak. Először is a levegő-levegő megoldás leginkább egy légkondihoz hasonlít, így a beszerelésen kívül csak a kültéri és beltéri egységet kell megvenni. Ma ezek a legfelkapottabbak.

A Daikin márka az Altherma termékcsaláddal már most is vezető szerepet tölt be a hőszivattyúk értékesítésében. És egy olyan márkáról beszélünk, amely óriási tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, tehát a vásárlással is biztosra megyünk. Ráadásul a márka az elmúlt években befektetett ebbe a megújuló energiarendszerbe, amelyben a fűtés jövőjét látja.

A Daikin Altherma hőszivattyú még nagyon alacsony külső hőmérsékleten (-20 fok) is nagy teljesítménnyel és hatékonysággal rendelkezik, a COP eléri az 5-öt.

Ideális hőszivattyú minden típusú otthonhoz, beleértve a lakásokat vagy házakat is, akár hővisszanyerős szellőztetés esetén is. A telepítési költségek minimálisak, ez a legökologikusabb alternatíva a többi hagyományos légkondicionáló rendszerrel szemben, amely hatékony és tiszta energiát használ.

Az LG Therma V hőszivattyúknak csak előnyei vannak, mégpedig az, hogy megkönnyítik az életünket, mivel a piacon elérhető legjobb tulajdonságokkal rendelkeznek, ezek a készülékek a legjobb és legforradalmibb technológiával vannak felszerelve.

Ezt a modellt kifejezetten olyan otthonok számára tervezték, amelyekben nagy teljesítményre van szükség, ugyanakkor korlátozott a beépítési hely. Ezenkívül a Therma V termékcsalád a hőmérséklettől függetlenül mindig maximális hatékonyságot biztosít.

Egy másik nagy előnye, hogy nagyon könnyen telepíthető, és nem igényel semmilyen építési vagy felújítási munkát. Így a vásárló teljes mértékben ellenőrizheti az LG Therma V hőszivattyú telepítését. Ha környezetkímélő és alacsony széndioxid-kibocsátású fűtési rendszert keresünk, akkor ez a legjobb lehetőség, így változtatja meg életünket a jobb irányba.

A többi hőszivattyú lényegesen magasabb költséggel jár

Innentől kezdve az árak tovább nőnek. Miközben a levegő-víz kombináció még a megfizethető kategóriában van, addig a többit csak kevesen engedhetik meg maguknak.

A víz-víz hőszivattyúhoz például két nagyon mély kútra lenne szükség, ami egy panel esetében nem éppen kivitelezhető. Általánosságban elmondható, hogy az emberek nem élnek folyó vagy tó mellett sem, tehát nagyon ritkán tudjuk a víz erejét kihasználni.

Ha a föld geotermikus melegét akarjuk hasznosítani, akkor két, száz méteres lyukat kell leásnunk a kertünkben, amihez bánya engedély, szakemberek és megfelelő hely kell.

A talajkollektoros hőszivattyúknál hatalmas földterületre van szükség, ahol maximum szántónak tudjuk azt használni, mivel nem lehet rá semmit építeni. Teljesen érthető, hogy ezekben az esetekben több milliós összegekről beszélünk, ami csak akkor hozza vissza az árát, ha könnyedén ki tudjuk fizetni.

A modern levegő-levegő vagy levegő-víz hőszivattyúk a legtöbb felhasználónak megfelelnek, azonban még ebben az esetben is könnyedén rákölthetünk kétmillió forintot. Ez azonban hamarabb visszatéríthető a villanyszámla nélkül.

Kép forrása: Daikin-ce.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom