gyerek a kertben

Ha azt próbáljuk meg listázni, hogy milyen a boldog és egészséges gyermekkor, akkor valahol a lista elején szerepelne, hogy fogyasszon minél több hazai, szezonális zöldséget és gyümölcsöt, valamint töltsön minél több időt a szabadban.

Ezek megvalósulásához pedig a kert tökéletes terep. A saját kertnél a gyermekünk olyan készségeket sajátít el, amelyeket más esetben nem, például, a termesztésről, a munkáról és annak gyümölcséről, valamint a fejlődésről.

Azonban sokszor felmerül a kérdés, hogy egy kisgyerek számára, milyen az ideális kert, ebben próbálunk most egy kis iránymutatást adni a Lyamar.hu gyerekruha áruház segítségével.

Családosként nem csak a lakásunkat, de a kertünket is gyerekbarátra kell hangolni, ahol a legkisebbek szívesen töltik idejüket. Persze el kell döntenünk, hogy milyen célokra szeretnénk a zöld területet használni.

Amennyiben nincs időnk a kerttel különösebben foglalkozni, csak szeretnénk élvezni a friss levegőt, a szépen nyírt pázsitot és szaladgálásra némi felületet, akkor egy sokkal letisztultabb, „sterilebb” kertet alakítsunk ki.

Milyen az igazán izgalmas kert?

Ha azt szeretnénk, hogy a gyerek ne csak felváltsa a szőnyeget gyepre, hanem igazi kalandként élje meg a szabadban töltött pillanatokat, akkor döntsünk a vadregényes megoldás mellett.

Mi felnőttek sokkal jobban vágyunk az átlátható, rendezett kert élményre, mint gyermekeink. Számukra egy zegzugos, sok fajta növénytől burjánzó, változatos kert sokkal nagyobb kaland, mint a tökéletesre nyírt zöld fű, ehhez a cserjék szuperek.

Bátran engedd el a fantáziádat és a kerthez kapcsolódó elvárásaidat, a kertrendezésnél törekedj arra, hogy az minél titokzatosabb, meseszerűbb legyen. A kert igazi lényege, hogy gyermekünk önfeledten tölthesse ott idejét, játszva tanuljon és tapasztaljon, miközben mi biztonságban tudjuk őt.

Válassz olyan növényeket, amik minél több élőlényt vonzanak a kertbe, hogy a gyerekek ezekkel találkozhassanak. Ha a telkünkön van öregebb fa, azt – hacsak nem valamilyen betegsége van, vagy balesetveszélyes- semmi esetre se vágjuk ki, tökéletes búvóhely bújócskánál és a fáramászás élményét is rögtön megadja.

Persze építtethetünk játszóteret, de ugyanazokat a képességeket fejleszti az is, mint a természetben fellelhető lehetőségek.

Mire figyelj!

Kerüld el azokat a növényeket, amelyek szúrhatnak, vagy termésük mérgező, hogy véletlenül se essen kísértésbe. Ha mégis lenne ilyen növény a kertünkben, akkor pedig mutassuk meg a gyereknek, hogy melyekkel kell vigyáznia és beszéljük meg vele, hogy miért.

Senki sem úgy születik, hogy tudja, hogyan kell viselkedni egy kertben, ezért folyamatosan tanítsuk meg neki, hogy a virágokat indokolatlanul ne tépje le, a gyümölcs és zöldség érését várja meg, ha használunk permetező szereket, akkor pedig fogyasztás előtt mossa le.

Nem minden szemét, ami annak látszik!

A levágott gallyak, az építkezésből visszamaradt sóder vagy homok egy kisgyerek számára mind-mind értékes kincs. A kertben szinte minden, alapanyag egy új játékhoz, amelyek kreatívan felhasználhatóak, például bunkerek építéséhez, az oda tévedő állatoknak, odúnak, tulajdonképpen csak a képzelet szabhat határt.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert