társasház

A környezettudatos szemléletmód egyre erősebben hatja át gondolkodásunkat, a különböző környezetbarát megoldások fokozatosan mindennapi életünk részévé válnak.

Örömteli folyamat, hogy az elmúlt évtizedekben sikerült tudatosítani a fenntarthatóság fontosságát a lakosságban éppen úgy, mint a vállalati szereplőkben vagy a politikai döntéshozókban. Mivel Földünk erőforrásai végesek, közös felelősséggel tartozunk a velük való gazdálkodásért, azért, hogy mit hagyunk az utánunk következő generációk számára.

A társadalmi felelősségvállalás az egyének szintjén is nagyon fontos, ugyanakkor közösen, összefogva sokszor látványosabb eredményeket érhetünk el. Szerencsére a lehetőségek adottak, nagyobb közösségek esetében is könnyen találhatunk praktikus és környezetbarát fejlesztési lehetőséget.

Cikkünkben megnézünk néhány tippet, amelyekkel egy társasház is elindulhat ezen az úton és tehet egy zöldebb környezetért!

Hogyan lehet zöldebb egy társasház?

Bár napjaink környezetszennyezéséért nagyobb mértékben felelősek a vállalatok vagy a lakosságot is kiszolgáló ipari szektor, ugyanakkor a fenntarthatóság előmozdítása mára szinte állampolgári kötelességé vált, egy közös céllá, amiért az élet minden területén fel kell lépni. Nézzünk is meg 3 tippet, amelyeket érdemes lehet megfontolni egy társasháznak, ha tenni szeretne környezetéért!

Használjunk energiatakarékos megoldásokat

A fenntarthatóságban nagyon fontos szerep jut az energiahatékonyság javításának, hogy ugyanazt az eredményt, például egy kellemesen fűtött vagy jól megvilágított épületet, kevesebb áram vagy más erőforrás igénybevételével érjük el. A megfelelő szigetelés nagymértékben csökkentheti egy épület hőveszteségét, így kevesebb munka lesz szükséges a fűtési rendszer részéről a kívánt klíma fenntartásához.

A világítás korszerűsítésével szintén látványos eredményeket érhetünk el, hiszen egy társasház esetében a közös használatú részek, mint a folyosók vagy az udvar megvilágítása kifejezetten energiaigényes feladat. Egy takarékos LED izzó élettartama húszszorosa, fogyasztása viszont akár negyede is lehet egy hagyományos típusnak, árban pedig mára alig tér el egymástól a két technológia. Egy hasonló fejlesztés hamar megtérülő beruházást jelenthet nagyobb társasházak esetén, jelentősen csökkentve az épület energiaigényét.

Automatizáljunk és optimalizáljunk, amit tudunk

Az energiahatékony megoldások használatát is tovább optimalizálhatjuk, ha csak akkor és csak annyit veszünk belőlük igénybe, amennyit feltétlenül szükséges. A korszerűbb rendszerek szerencsére jól programozhatóak és automatizálhatóak, így az emberi munkát megspórolva egyszerre jelentenek kényelmesebb és takarékosabb megoldást az elavult technológiákkal szemben.

A fűtési és hűtési rendszerek korszerűségét nagyban növelheti egy motoros szelep beépítése, amely képes automatizáltan vezérelni a szabályozószelepek működését. Ezáltal a fűtési közeg áramlását a legprecízebb és legmegbízhatóbb módon szabályozza, optimalizálva a rendszer működését.

Az okos világítás szintén rengeteg takarékossági lehetőséget rejt magában, azonban már egy mozgásérzékelő felszerelésével vagy külön kapcsolható világítási áramkörök kialakításával is sokat tehetünk az energiahatékonyság növeléséért.

Hasznosítsunk és használjunk újra

Az újrahasznosítás szintén remek mód a környezeti terhelés csökkentésére, a hulladékok szelektív gyűjtésével sokat segíthetünk abban, hogy a kidobott anyagok később újra felhasználhatóak legyenek. Ahol adottak a feltételek, ott egy komposztáló környezettudatos megoldás lehet a szerves hulladékok hasznosítására, amellyel egyszerre csökkenthető a konyhában keletkező felesleg és állítható elő a növények számára kiváló minőségű tápanyag.

Mielőtt pedig bármilyen nagyobb berendezési vagy használati tárgytól megválnánk – például egy korszerűsítést követően –, keressünk lehetőséget az újbóli hasznosítására. Ebből a célból akár jótékonysági szervezetekkel vagy a helyi önkormányzattal is felvehetjük a kapcsolatot.

Törekedjünk a környezetbarát takarításra!

A legtöbb társasház nagy, közös használatú terekkel rendelkezik, így komoly munkát igényelhet egy gang vagy egy lépcsőház rendszeres takarítása. Ehhez pedig rengeteg tisztítószerre lehet szükség, ezért nem mindegy, milyen anyagokat mekkora mennyiségben alkalmazunk. A környezetbarát tisztítószerek szinte bárhol beszerezhetőek, jellemzően árban és minőségben sem maradnak el a mesterséges vegyszerektől.

Ahol lehet, érdemes keresni a természetes összetevőket, ugyanakkor vannak olyan helyzetek, amikor elengedhetetlen valamilyen erősebb vegyszer használata. Ebben az esetben adagoljunk óvatosan és csak olyan arányban használjuk őket, amit például a termékleírás javasol, ezzel is felesleges terhelésről óvva meg környezetünket.

Mint láthattuk, egy társasház számára is vannak reális lehetőségek, ha részt vállalna egy fenntartható jelen és jövő megteremtésében. Ehhez szükség van egyfelől az egyének szemléletváltásra is, hogy átgondoltan, felelősen használják még elérhető erőforrásokat, szelektíven gyűjtsék a hulladékot és általában figyeljenek környezetünkre.

Emellett pedig bizonyos korszerű technikai megoldások, mint egy motoros szerep, egy okos világítás vagy programozható klíma, sokat segíthetnek céljaink elérésében.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Környezetvédelem