öntözés

Attól függően, hogy milyen a kert felépítése, mekkora a terület és a pázsit mellé milyen növények kerültek, más-más típusú öntözőrendszer számít ideálisnak.

Ha a cél nem az, hogy nap mint nap komoly időt töltsünk el egy hosszú, kerti csapra erősített slaggal való vacakolással, jó megoldás lehet egy öntözőrendszer.

Az öntözőrendszerek kapcsán alapvetően két típust különböztetünk meg. Az egyik a szórófejes öntözés, a másik pedig a csepegtető megoldás.

Szórófejes öntözés

Ennek a megoldásnak a lényege, hogy a kert öntözése a földbe fixen beépített, onnan csupán az öntözés idejére kiemelkedő szórófejekkel történik. Ehhez választhatunk úgynevezett spray vagy rotoros szórófejeket is. Az, hogy melyik a jobb, minden esetben az egyéni igényektől függ.

A spray szórófejek elsősorban keskenyebb, bonyolultabb, szabdaltabb füves területek öntözéséhez megfelelők, ugyanis képesek akár keskeny sávban is öntözni, de alapvetően a szórási sugaruk  2 és 5 méter közé esik.

Nagy előnyük, hogy rövid idő alatt sok vizet képesek magukból kijuttatni,  ezért napi 5-10 perc alatt tökéletesen képesek ellátni a feladatukat.

A rotoros szórófejek viszont nagyobb területek öntözésére alkalmasak, szórási sugaruk általában 8-12 méter, amelyet kilőtt vízfüggöny forgatásával valósítanak meg, amely mozgást a rotor segítségével képes elvégezni a rendszer.

Csepegtető öntözés

A csepegtető öntözés tulajdonképpen egy igen komoly múltra visszatekintő módszer, amelyben egyesül a víztakarékosság, a hatékonyság, valamint a kényelem és praktikum egyaránt.

Ennek a módszernek számos előnye van, így nem is meglepő, hogy a mai napig az egyik legnépszerűbb megoldás ez a kertészkedők körében.

Az egyik legfőbb pozitívuma ennek az alapvetően lassúnak tűnő rendszernek a hatékonyság mellett az, hogy még a legegyszerűbb formájával is hozzávetőlegesen 30-50%-kal kevesebb vizet szükséges felhasználnia a növények öntözéséhez.

Emellett használata során csökken a gyomosodás, ráadásul a víz megfelelő helyre juttatása mellett a megfelelő tápoldat célba juttatásához is tökéletes ez a megoldás.

Mindezek mellett kíméli a talajt a szikesedéstől, valamint megakadályozza vízkészletet az idő előtti kimerülését is. Ráadásul a klasszikus mellett ma már számos modern fajtája is létezik, amelyek további megtakarítást tesznek lehetővé és növelik a hatékonyságot is.

Ezáltal lehetőség adódik például az időzített öntözésre, amely a nyári forróság idején igencsak kifizetődő, de teret nyit a növényekre szabott tápoldatozás előtt is. Mindez pedig csak a jéghegy csúcsa.

Vagyis ez a fajta öntözési módszer rövid távú előnyei mellett hosszú távú pozitívumokkal is rendelkezik, ráadásul számos téren kiszolgálja az igényeket is.

Mindegyikhez szükség van a megfelelő szivattyúra

Amennyiben a választott öntözőrendszert nem a vezetékes vízhálózatról szeretnénk üzemeltetni, hanem például olyan alternatív vízforrásokat használnák fel ehhez, mint a fúrt vagy ásott kutak, esetleg egy patak vagy egy folyó, akkor mindenképpen szükségünk lesz egy szivattyúra, amely kiemeli a vizet és a megfelelő nyomással, illetve térfogatárammal juttatja azt az öntözőrendszerbe.

Az öntözőrendszerek rotoros szórófejei 2,5-5 bar, a spray szórófejek 1,5-3 bar, míg a csepegtető csövek a 0,5-3 bar közötti nyomástartományban működnek optimálisan.

Emiatt lényeges szempont az ideális szivattyú mellett egy megfelelő nyomáscsökkentő beszerzése is, amely szabályozza ennek a mértékét az adott körön belül.

Vagyis ennek a szerkezetnek a segítségével beállítható az optimális működéshez szükséges nyomás és nem kell aggódni a működés során fellépő túlnyomás miatt.

Természetesen előzetesen elengedhetetlen mindehhez a szivattyú méretezése is. Ennek kapcsán mindenképpen figyelembe kell venni a meghatározni kívánt szállítómagasságot is.

E művelet célja, hogy az öntözőrendszer üzemeléséhez szükséges vízhozamot komolyabb nyomásesés nélkül legyen képes a megfelelő helyre szállítani.

A pontos tervezéshez emellett szükség van arra az információra is, hogy a vízforrás az adott nyomásértékeken mekkora vízmennyiséget képes biztosítani.

Bár alapvetően bonyolultnak tűnő folyamatok ezek, viszont ha megtaláljuk és beüzemeljük a számunkra leginkább ideális öntözőrendszert, az öntözés és a növények megfelelő vízzel való ellátása gyerekjáték lesz.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert