Nívó kerítés

Nívó kerítés

Aki valaha belefogott már kerítésépítésbe vagy -felújításba, az pontosan tudja, hogy meglehetősen komplex feladatról van szó. Már a tervezési fázis sem egyszerű, ahol először is meg kell határoznunk, hogy egyáltalán milyen típusú kerítésünk legyen, majd találnunk kell egy olyan szakembert, aki meg is tudja valósítani az elképzeléseinket.

No de ne szaladjunk ennyire előre! Maradjunk még egy picit a tervezésnél, ahol adunk pár tippet ahhoz, milyen szempontokat kell mérlegelni a leendő kerítés megtervezése során. 

Mennyit takarjon a kerítés?

Ez főleg a lakókörnyezet és persze az egyéni preferenciák kérdése. Egy békés, csendes kis falubeli utcában, ahol szinte nulla az átmenő forgalom, ott tökéletes lehet egy olyan kerítés is, ami jószerével semmit sem takar. Erre a célra megfelelőek a különféle hálós kerítések, illetve a kovácsoltvas. 

Ha viszont forgalmasabb helyen élünk, vagy szimplán nem szeretnénk azt, hogy a szomszédok és az utcai járókelők szabadon beleshessenek a kertünkbe, akkor válasszunk részlegesen vagy teljesen takaró kerítéstípust. Ez lehet akár tömör beton, tégla, lamellás vagy trapézlemezes kerítés, de még a faléceket is fel lehet szerelni olyan sűrűn, hogy ne lehessen átlátni köztük.

Próbáljuk megtalálni a leginkább testhezálló megoldást anélkül, hogy túlzásokba esnénk: egy teljesen tömör kerítés mögött könnyedén “börtönben” érezhetjük magunkat, egy nyitott kerítésnél pedig feszélyezhet, hogy mindenki látja, miképp töltjük az időt az udvarunkban. 

Milyen anyagból legyen a kerítés?

Újabb sarkalatos pont, de ha a takarás kérdésében már dűlőre jutottunk, akkor egyszerűbb dolgunk lesz, hiszen valószínűleg néhányféle alapanyagra korlátozódik a lehetőségek száma. A fémből készült Nívó kerítéselemek viszont igazi jolly jokernek számítanak, hiszen hézagosan, illetve teljesen zárt elrendezésben is felszerelhetőek. 

Ráadásul kapásból kétféle anyag közül is választhatunk: kerítésünket igény szerint felépíthetjük alumínium vagy acél elemekből is. Közös jellemzőjük, hogy a fahatású festésnek köszönhetően masszívan ellenállnak az időjárás viszontagságainak, és a hagyományos fakerítésektől eltérően semmiféle utólagos karbantartásra nincs szükség. Általuk tehát egy olyan kerítésünk lehet, amit szinte teljes mértékben személyre szabhatóan építhetünk fel, és nem mellesleg időtálló is lesz.

Milyen magas legyen a kerítés?

Jó, ha tudjuk: hiába építünk akár 2 méternél is magasabb kerítést, ha valaki mindenképp át akar mászni rajta, akkor még ez a méret sem fogja megállítani. Emiatt tehát felesleges “égig érő” kerítést alkalmazni, ha viszont nagy testű, szökésre hajlamos kutyánk van, akkor azért érdemes lehet a 1,5 méteres magasság fölé menni. 

Vagyis célszerű úgy megválasztani a leendő kerítés magasságát, hogy ne csak egy jelképes határvonal legyen, de azért ne is emlékeztessen egy áthatolhatatlan erődre. 

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert