rendszergazda képzés

A fenntarthatóság ma életünk minden területét áthatja az utazástól az energiahasználaton át egészen az étkezésekig. Feladataink tetemesek, ezek alól pedig a vállalkozások sem húzhatják ki magukat. Szerencsére azonban egyre több cég teszi le a voksát a zöld megoldások mellett, cikkünkből pedig kiderül, milyen tudásra van szükség ahhoz, hogy ezeket mi is alkalmazhassuk.

Milyen egy környezettudatos cég?

Számos szempontot felsorolhatunk, ami fenntarthatóvá tesz egy céget. Ilyen például a lokalitás. A szállítmányozás az egyik leginkább környezetkárosító tevékenység, ezért a zöld cégek igyekeznek minél inkább a helyben elérhető erőforrásokra, alapanyagokra támaszkodni.

A logisztika mellett az energiahasználat az, ahol a cégek sokat tehetnek a bolygó jövőjéért. Ez nemcsak azt jelenti, hogy megújuló energiaforrásokra – napenergia, geotermikus hő – váltanak, hanem azt is, hogy igyekeznek minél kevesebb áramot, vizet használni.

A környezettudatossághoz tartozik az is, hogy egyre több vállalkozás áll át teljes mértékben digitális működésre. Vagyis megszabadulnak a papírtól az adminisztrációban és az ügyfélkezelésben, ami kevesebb nyomtatással és tárolási igénnyel is társul. Ehhez persze nem árt, ha a cégvezető legalább egy rendszergazda képzésen részt vesz, hogy szakértő szemmel felügyelhesse a digitális átállást.

Hogyan vezessük a céget ebben a szellemben?

Azzal, hogy minden döntésünknél szem előtt tartjuk a környezettudatosságot, máris megtettük az első lépést. Ha mindig ott motoszkál a fejünkben, hogy egy-egy fejlesztéssel, változtatással milyen hatással vagyunk a bolygóra, biztosak lehetünk abban, hogy csökkeni fog a cégünk ökológiai lábnyoma. Egy új üzem vagy iroda építésénél például érdemes a zöld szempontokat is felvenni a prioritások közé.

Ahhoz, hogy a cégünk hozzájáruljon a fenntartható fejlődéshez, némileg változtatnunk kell a gondolkodásmódunkon is. Míg néhány évtizeddel ezelőtt teljesen elfogadott volt, ha egy cégvezető kizárólag a nyereséget tartotta szem előtt a vállalatirányítás során, ma már ez elavult hozzáállásnak számít.

Könnyen lehet, hogy a környezettudatosság magasabb kiadásokat vonz, ezt az árat azonban érdemes megfizetni gyermekeink és unokáink érdekében – nem is beszélve a megtérülési költségekről, amelyek például a megújuló energiaforrások használatára is jellemzőek.

Az új kihívások új tudást követelnek meg a cégvezetőktől. Érthető, ha némileg elveszettnek érezzük magunkat, és azt se tudjuk, hova kapjunk. Nem vagyunk azonban egyedül: számos olyan képzés érhető el, ahol segítenek a vállalkozóknak a témában. Annak sincs akadálya, hogy önmagukat fejlesszük: a már említett rendszergazda képzés mellett jó ötlet lehet egy cégvezetői tanfolyam vagy egy coaching terápia is.

Ez után – vagy akár ezzel párhuzamosan – a kollégák képzésének is érdemes figyelmet szentelnünk. Edukáljuk őket azzal kapcsolatban, hogy mit tehetnek a mindennapokban a környezettudatosságért. Nem kell nagy dolgokra gondolni: az is valami, ha egy fokkal lejjebb tekerik a fűtést vagy ügyelnek arra, hogy ne maradjon égve a villany feleslegesen.

Ha ennél is többet szeretnénk tenni, akkor támogassuk őket abban, hogy autó helyet tömegközlekedéssel vagy kerékpárral, rollerrel járjanak munkába.

Ha időnk engedi, gondoljuk végig és tervezzük újra a céges folyamatainkat is. Hol lehetnek azok a területek, ahol zöldülni tudnánk? Tipikusan ilyen lehet az ügyfélkapcsolat, a logisztika, az irodahasználat vagy éppen a csomagolás. Szerencsés esetben a környezettudatos módszerek idővel megkövülnek a cégünknél, és már el sem tudjuk majd képzelni, hogy valaha másképp csináltuk.

Környezettudatos cégvezetőként tudnunk kell, hogy az egyes döntéseink milyen eredményhez vezettek. Ezért próbáljuk számszerűsíteni a változásokat, és kísérjük figyelemmel azok hatását. Nem valószínű, hogy elsőre sikerül száz százalékban zöld céget építenünk, ezért folyamatosan finomhangolnunk kell a működésünket. Erre azonban csak akkor vagyunk képesek, ha számok és adatok támasztják alá a döntéseinket.

Meglesz a jutalmunk

A legnagyobb jutalmunk természetesen a tiszta lelkiismeret lesz. Büszkén kihúzhatjuk magunkat a gyermekeink előtt, tudván, hogy mi mindent megtettünk az ő jövőjük érdekében.  Ezzel együtt – ahogyan már utaltunk rá – az anyagiak terén is pozitívumokkal számolhatunk.

A zöld energiaforrások hosszú távon lényegesen olcsóbbak, mint a hagyományos megoldások. De a digitalizációval is sok pénz maradhat a zsebünkben, a környezetbarát irodák pedig jellemzően olcsóbban fenntarthatók.

A környezettudatossá válással ráadásul az ügyfelek, érdeklődők szemében is nagyot nőhetünk. Különösen a fiatalabb korosztály esetében igaz ez, hiszen náluk a döntés során nagyon sokat nyomnak a latba a zöld szempontok.

Használjuk ki bátran a marketingben a változást: tegyük közzé a közösségi médiában, hogy milyen döntéseket hoztunk és annak milyen hatása van a bolygóra!

Az elköteleződés a fontos

Lehet, hogy most még nem rendelkezünk a kellő tudással ahhoz, hogy környezettudatosabbá tegyük a cégünket. Semmi gond! Csak tegyük meg az első lépést, vagyis azt, hogy nekiduráljuk magunkat a változásnak. A többi majd idővel kialakul!

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Zöld Zóna