mimóza

A mimóza (Mimosa pudica) bemutatása, gondozása

mimóza

Kép forrása: Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0

A mimóza, szemérmes mimóza  (Mimosa pudica) egy igazán különleges növény, mely Dél-Amerikából származik. Szinte olyan, mintha kommunikálnánk vele.

Érintésünkre, apró lapított tűszerű leveleinek összecsukódásával, erősebb behatás esetén a teljes levél lehajlásával felel. 

Gondozása során, saját bőrünkön is megtapasztalhatjuk, hogy miért is lett a növény nevéből tulajdonság. Érzékeny növény, amely nem kedveli a száraz levegőt, a fényhiányos környezetet. Fontos megemlíteni, hogy a mimóza, mérgező növény!

Elhelyezés, hőmérséklet

mimóza

Kép forrása: Pixabay.com

Kedveli a meleget, a szobahőmérséklet ideális a számára, emellett a megfelelő fejlődéshez sok fényre is szüksége van. Olyan szobában érzi igazán jól magát, ahol a meleg állandó, és természetes napfény is éri. Fontos, hogy a körülmények állandóak legyenek.

Öntözés, tápoldatozás

Vízigénye közepes, ezért nagyjából 4-5naponta, mérsékelten öntözzük, ne öntözzük túl, de ne is száradjon ki.  A túlöntözés hatására a gyökerei rothadni kezdenek, ami könnyen a növény pusztulásához vezethet.

Ha azt szeretnénk, hogy igazán szépen növekedjen, rendszeres tápoldatozásról is gondoskodni kell.

Párásítás

A páratartalomra kényes, szereti a páradús levegőt, ezért párásítani kell közvetlenül vízzel való permetezéssel, vagy közvetett párásítással.

A párásítás, amiatt is nagyon fontos, mert a száraz, meleg levegő kedvez a kártevők megjelenésének, a takácsatka, a tripsz és a pajzstetű is szereti ezeket a körülményeket.

Szaporítás

mimóza

Kép forrása: Flickr / Szerző: Lalithamba / Licence: CC BY 2.0

A mimózát magvetéssel lehet szaporítani, akár már február végén elvethetjük a magjait, általános virágfölddel töltött cserépbe. Az elültetett magokat, nem kell túl vastagon takarni.

Összefoglalva:

Elhelyezés: világos, meleg helyet keressünk számára, ahol állandóak a körülmények.

Öntözés: öntözzük rendszeresen, de mértékkel. Földje legyen mindig kicsit nedves. Ne öntözzük túl, és ne is száradjon ki.

Tápoldatozás: rendszeresen adjunk neki tápoldatot.

Párásítás: szereti a párás környezetet, gondoskodjunk közvetett, vagy közvetlen párásításról, ez segít a kártevők elleni védekezésben is.

Szaporítás: magról szaporítható, magjait már tél végén el lehet vetni cserépbe.

Kártevők, betegségek: száraz levegőjű, meleg helyen megtámadhatja tripsz, takácsatka és pajzstetű is.

Videónk a mimóza gondozásáról:

Képek forrása: Pixabay.com; Flickr / Szerző: Eric Hunt / Licence: CC BY-NC-ND 2.0; Flickr / Szerző: Lalithamba / Licence: CC BY 2.0

Források: Felsőfokon.hu; Botanikaland.hu

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények