kerti szivattyú

Ha csak a száraz tényeket nézzük, akkor a kerti szivattyú egy olyan eszköz, ami segít neked a felszínre hozni a föld alatt – általában a kútban, vagy az esővíztárolóban levő – levő vizet. Persze sokkal több ennél, hiszen a felhozott víz segítségével gazdaságosan locsolhatsz vagy öntözhetsz.

Sokfajta kerti szivattyú létezik, nem könnyű eldönteni melyikre van szükséged. Segítünk, ebben a cikkben mindent megírunk a kerti szivattyúkról.

Biztosan szükséged van kerti szivattyúra?

Legelőször ezt kell eldöntened. Ha – valóban – nagyon pici a kerted és jelentéktelen összeget spórolnál meg a vízdíjon, akkor nem feltétlenül kell. Nagyon ritkán, de van kizáró ok is, az, ha a helyi építészeti szabályzat tiltja a kutak fúrását (bár egy földalatti esővíztárolód akkor is lehet)

Minden más esetben megéri.

Mi a kerti szivattyú?

A kerti szivattyúk olyan – a föld felszínén, tehát látható helyen – levő eszközök, amelyek az öntözésben és a locsolásban segíthetnek úgy, hogy egy kútból a felszínre szivattyúzzák a vizet. Ha úgy nézzük akkor egy vízkinyerő szerkezet, ha máshogy, akkor a szép kerted egyik elengedhetetlen kiegészítője, hiszen tavasztól ősz végéig megoldottad vele a vízellátást: a növényeid hálásak lesznek érte.

Megéri a kerti szivattyú?

Egyértelmű, hogy ha nem ivóvízzel locsolsz, hanem a saját fúrt kutadból, akkor sokat spórolhatsz hiszen nem keletkezik extra vízszámlád. De máris mondjuk a „pontos” számokat.

Nyáron naponta 2-3 liter vízre van szüksége – például – a fűnek négyzetméterenként (kánikulában ez lehet a kétszerese ősszel pedig ennek a fele). Ez azt jelenti, hogy ha 500 négyzetméteres a kerted akkor egy átlagos nyári napon 1000 liter, kánikulában 1500, kellemes melegben pedig 500-600 liter a kerted vízigénye.

Ha napi 1 köbmétert számolsz máris látszik, hogy a kerti szivattyú remek befektetés. És arról még nem is beszéltünk, hogy egy jól bekötött, megtervezett kerti szivattyúval akár a WC öblítése is megoldható.

A kerti szivattyú mellett szól az is, hogy az ivóvíz rengeteg kezelésen és tisztításon megy keresztül, ami nekünk embereknek hasznos, de a kertednek (és az esőhöz szokott fűnek, virágoknak, fáknak) nem feltétlen jó a teljesen steril víz. Jobb kútvízzel locsolni.

A kerti szivattyú kiválasztása

Egyszerűnek tűnik – hiszen minden technikai adat a rendelkezésedre áll – de nem az, hiszen rengeteg változót kell figyelembe venned és vannak közöttük olyanok, amelyeknél a legfontosabb a te személyes környezeted és a preferenciáid.

Az egyik legfontosabb kérdés az, hogy milyen mélyről szeretnéd felszivattyúzni a vizet. Átgondoltan kell döntened, mert minden kútban kétféle vízmélység van. A nyugvó vízszint az a vízmagasság (vagy vízmélység) ami akkor van a kútban amikor nincs vízkivét.

Egyszerűbben: ilyen mélyen van a vized. De ezt még nem elég tudni, fontos az üzemi vízszint, amit akkor érsz el, amikor locsolsz. A szivattyúnak ezt a mélységet minimum el kell érnie (és tudnia kell innen felhozni a vizet),de felesleges a kút aljáig érni.

Fontos, hogy mennyi a vízhozam, ez meghatározza, hogy melyik szivattyút válaszd és az is, mire használod majd? Ha slaggal locsolsz elég, ha percenként 50 liter vizet fel tud hozni a szivattyúd (ezt a 3-4 barosok már tudják). Ha szórófejjel, öntözőrendszerrel locsolsz minimum a 70-100 liter (de inkább több) kell, oda már 5-6 bart kell tudnia a szivattyúdnak.

A bár egyébként azt jelzi, hogy milyen mélyről tud vizet felhozni a szivattyú. Ahány bar-os annyiszor 10 méterről. Ha 4 báros akkor 40 méterről.

Van még valami, amire oda kell figyelned, ez pedig a cső, amit a kútba engedsz. Ahogy látod nagy nyomást kell kibírnia és folyamatosan ezért olyat kell használni, ami összeroppanás elleni védelemmel ellátott. A kimenő slaggal szemben nincsen semmilyen követelmény (de általában ¾ coll -osak, így kell kérned)

A technikai adatok mellett erre figyelj

A fontos technikai adatok mellett (amelyekből a legfontosabb talán a szállítási magasság és a szállítási mennyiség, ami azt mutatja meg, milyen magasra tud és mennyi vizet felhozni a szivattyú) érdemes még figyelmet fordítani az elektromos hálózatra (bár hazánkban vásárolt termékek esetén ezzel nem lehet gond) és a teljesítményre. Ha igazán különleges kényelemre vágysz akkor választhatsz akkumulátoros kerti szivattyút is.

Senki sem akarja évente lecserélni a kerti szivattyút: egyrészt bosszantó, másrészt drága. A technikai adatok mellett érdemes megfontolni, hogy ismert márka olyan kerti szivattyúját válasszuk, amelynek van magyarországi márkaboltja, hosszú garanciaideje. Az Einhell, a Black Tools, a Gardena, a Hecht a Güde ilyen márkák, ezeket megtalálod a kínálatunkban is.

Ismerd meg és válaszd ki a számodra megfelelőt. Ha maradtak kérdéseid hívj minket, írj nekünk e-mailt, szívesen adunk szakmai tanácsot. Ide kattints a kerti szivattyúkért.

Forrás: Profigazda.hu

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert