Csepel bicikli

A kerékpározásnak számos pozitív sajátossága van, ami miatt a mai napig töretlen a népszerűsége nemcsak sport- és szabadidős tevékenységként, hanem alternatív közlekedési formaként is.

Azon túl, hogy jótékony hatással bír az egészségre, költségkímélő, környezettudatos és nem utolsó sorban praktikus választás, hiszen biciklin ülve sem a dugóknak, sem a menetrendi kötöttségeknek nem vagyunk kiszolgáltatva.

Az éremnek azonban két oldala van: az esetleges közúti balesetekben ugyanis kerékpárosként sokkal védtelenebbek vagyunk a sérülésekkel szemben, mint az autósok vagy a tömegközlekedéssel utazók.

Emiatt különösen fontos, hogy mielőtt nyeregbe pattannánk, az elővigyázatosság jegyében megtegyük a szükséges biztonsági intézkedéseket. Cikkünkben ezeket szedtük össze.

Kerékpárral a nagyvárosban

Habár a városi biciklis kultúráról hamarabb jut eszünkbe Hollandia vagy Dánia, valójában Magyarország is az európai élmezőnybe tartozik a kerékpárhasználat tekintetében. Ugyan nálunk inkább a kisebb települések dobják meg a statisztikát, az utóbbi időben Budapesten és a vidéki nagyvárosokban is látványosan emelkedik azok száma, akik a kétkerekűt preferálják akár a munkába járáshoz, akár a hétvégi szabadidős programokhoz.

A honi kerékpáros hagyomány e reneszánszát mi sem fémjelzi jobban, mint hogy a közel 100 éves múltra visszatekintő Csepel bicikli modern brandként újraértelmezve továbbra is a piac meghatározó és népszerű szereplője tudott maradni.

A meglévő trendekre ráadásul az elmúlt két évben a koronavírus-járvány csak még jobban ráerősített, hiszen sokan váltottak kerékpárra ebben az időszakban abból a célból, hogy elkerüljék a fertőzésveszélyt az utazások során.

A megnövekedett városi biciklis forgalom azonban csak még szükségesebbé teszi, hogy a benne résztvevők biztonságosan és szabályosan közlekedjenek. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy rendelkezzünk a KRESZ által előírt, illetve ajánlott tartozékokkal. Nézzük, mik is ezek pontosan!

Mit ír elő a KRESZ a bicikliseknek?

Ugyan a közúti kerékpározáshoz nem szükségeltetik jogosítvány, ez korántsem mentesít a szabályok ismerete és betartása alól. A KRESZ szerint a bicikli ugyanúgy járműnek minősül, mint az autó vagy a motorkerékpár, ennek megfelelően pedig – a gépjárművekre vonatkozó részeket leszámítva – ugyanazok az előírások érvényesek a bringásokra is.

A KRESZ 54. §-a részletezi, hogy hol szabad, illetve hol tilos kerékpárral vagy segédmotoros kerékpárral haladni, míg a közúti forgalomban való részvétel üzemeltetési műszaki feltételeit a KöHÉM-rendelet írja elő.

Ez utóbbi pontosan meghatározza azokat a tartozékokat, amelyekkel fel kell szerelnünk biciklinket. Ezek hiánya akár komoly büntetést is vonhat maga után. De nem csak emiatt érdemes gondoskodnunk meglétükről: önmagunk és mások testi épségét is óvjuk azzal, ha eleget teszünk az előírásoknak.

Kötelező tartozékok

A KöHÉM-rendelet alapján a kerékpárt az alábbiakkal kell felszerelni:

  • könnyen kezelhető, megbízható kormányberendezéssel, amely nem akadályozza a bicikli egyéb kezelőszerveinek rendeltetésszerű használatát;
  • két, egymástól függetlenül működtethető fékszerkezettel – ezeknél külön kitétel, hogy csapadékos időben is garantáltan jól fogjanak;
  • hangjelző berendezéssel (ez kizárólag csengő lehet, a duda, kürt vagy egyéb hangjelző eszköz nem minősül szabályosnak);
  • egy fehér vagy kadmiumsárga első lámpával, valamint hátul egy piros fényt adó helyzetjelző lámpával, amelyek sötétben, tiszta időben legalább 150 méterről láthatóak;
  • elöl egy fehér, hátul pedig egy vagy két piros színű, szimmetrikusan elhelyezett fényvisszaverővel;
  • minimum két borostyánsárga színű, mindkét oldalra hatásos küllőprizmával legalább az első keréken.

A KRESZ ezen felül előírja, hogy lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között fényvisszaverő ruházat viselése is kötelező a kerékpárosoknak.

Ajánlott kiegészítők

Az előírtakon túl további tartozékokkal is hozzájárulhatunk a biztonságos közlekedéshez. Ilyen lehet a lábpedálra helyezhető fényvisszaverő vagy éppen a kerékpár oldalára rögzített, személlyel vagy tárggyal való ütközéskor visszahajló szélességjelző.

A jelenlegi szabályozás értelmében a bukósisak csak lakott területen kívül, 40 km/h-s sebesség felett kötelező, de az elővigyázatosság egyéb körülmények között sem árt: komolyabb balesetek bekövetkeztekor életmentő lehet a viselése. Ha a városban forgalmasabb utakon, úttesten közlekedünk, a visszapillantó tükör használata is elősegítheti a biztonságérzetünk növelését.

Indulás előtt ellenőrizzük a kerékpárt!

A közúti közlekedésben való részvétel alapfeltétele, hogy járművünk közlekedésre alkalmas legyen. Ennek érdekében ajánlott biciklink állapotát minden alkalommal ellenőrizni, mielőtt útnak indulnánk.

Győződjünk meg róla, hogy a kormány, a fékek és a váltók jól működnek-e! Ellenőrizzük a nyomást a gumikban, továbbá teszteljük a lámpákat is! Ha gyerekülés is van a bringán, bizonyosodjunk meg róla, hogy nem fog minket akadályozni a kilátásban!

Válasszunk e-bike-ot a könnyebb tekeréshez!

A biztonságos kerékpározás nem csak a szabályok betartásán múlik – nem elhanyagolható szempont az sem, hogy minden körülmények között magabiztosan üljünk a nyeregben. A manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő e-bike-okkal megerőltetés nélkül haladhatunk bármilyen terepen, egyenletesen tarthatjuk a tempót, ami a biztonságos irányítást is elősegíti.

Egy kifejezetten a városi használatra fejlesztett elektromos rásegítésű Csepel bicikli például remek választás lehet a rendszeres munkába járásra, bevásárlásra azok számára is, akiknek a kondíciójuk, egészségi állapotuk miatt kímélniük kell magukat.

Kép forrása: 123rf.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom