Lets Leaf - Monstera átületése

Általában nem okoz gondot a növények átültetése, kényelmes elfoglaltság, azonban néha érdemes lehet odafigyelni jobban, és szem előtt tartani pár tanácsot.

Amikor nagy a növény

Nagy növényeknél sokszor kell segítség, mert enélkül nem tudjuk elkerülni a növény sérülésmentes átültetését. Ha azonban mégis egyedül esünk neki, akkor például ideiglenesen érdemes lehet összekötözni a leveleket, hogy így kerüljük el a törést vagy más sérülést.

Másik fontos szempont lehet a nagyobb növényeknél, hogy a nagy földlabda lassabban szárad ki és ilyenkor a belseje nedvesebb maradhat. Ami akkor gond, amikor a gyökerekre rátapadt föld lehúzza, eltöri a gyökereket. Ugyanis ilyenkor észrevétlenül is sok sérülést szerezhetnek a növényeink.

Ezt elkerülendő érdemes lehet jobban kiszárítani a földet, esetleg a felső rétegeket leszedni még az átültetést megelőzően. A száraz föld ugyanis könnyebb, kevésbé húzza le a növény gyökereit és átültetésnél is könnyebben kipereg a föld.

Amikor kisebb növényt ültetünk át

Kisebb növények átületésénél nincs ilyen gondunk, viszont itt is érdemes odafigyelni pár dologra. Például, ha azért ültetünk át egy növényt, mert rovarok okoznak gondot vagy gombás fertőzése van, akkor érdemes letisztítatni a gyökereket vízzel, esetleg ecetes oldattal vagy gombaölő permettel.

Ezt követően, és hogy megelőzzük a későbbi problémákat. Érdemes vagy levéldízsnövény földmixet vásárolni, vagy ilyet készíteni otthon. Erről egy korábbi cikkünkben már írtunk.

Az összetevők, kókuszrost, perlit, esetleg fakéreg valamint némi virágföld vagy giliszta humusz. Ezek mellett pedig ha szenet, aktív szenet is teszünk a keverékbe, megnehezíthetjük a gombák dolgát.

Kép forrása: Lets Leaf

Forrás: Lets Leaf

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Szobanövények