termőföld

A kertes házban élők gyakran találkoznak azzal a problémával, hogy a kevésbé termékeny haszonkert, az egyenetlen felületű díszkert vagy a hiányosan növő pázsit miatt termőföldre van szükségük.

Az elhangzottakon felül természetesen rengeteg egyéb eset lehet, amikor ez az ömlesztett anyag nélkülözhetetlenné válhat a kertben, illetve privát zöldövezetünkben, azonban közel sem elhanyagolható témakör, hogy vásárláskor milyen szempontokat vegyünk figyelembe.

Merthogy a termőföld bár egyike azoknak a természetes anyagoknak, melyeket könnyű felhasználni szinte bárhol otthonunk környezetében, de ennek ellenére is lényeges, hogy milyen változatot választunk, illetve mekkora mennyiségben.

Az alábbiakban ezt a témát járjuk körül kellő alapossággal annak érdekében, hogy rendelés után ne érhessen minket meglepetés.

Mire használnánk a termőföldet?

Alighanem a legfontosabb kérdéskör a termőföld rendelése kapcsán, hogy mire használnánk fel a kérdéses ömlesztett anyagot, hiszen nem véletlenül létezik belőle többféle változat, lévén ezek mind-mind másra hasznosíthatók.

Amennyiben például egy megsüllyedt földrészt vagy nagyobb egyenetlenségeket akarunk pótolni, akkor jellemzően egyszerű töltőföldre lesz szükségünk, hiszen ilyenkor nem lényeges, hogy vannak-e benne nagyobb földhantok, sőt még az esetleges növényi hulladékok és egyéb szennyeződések – mint például a kavics – is elhanyagolhatók.

Ha van otthon rotációs kapánk, akkor ráadásul még a legfelső felületet is kellően porhanyóssá tehetjük vele, ami alkalmas lesz a füvesítésre vagy az ültetésre.

Előfordulhat természetesen, hogy finomabb felületkialakításra van szükségünk. Ilyenkor már érdemes darált termőföldet választani, mely nem közvetlenül a bányából érkezik hozzánk, hanem egy kis feldolgozást követően, aminek részeként a nagyobb földdarabok és a különféle növényi hulladékok gyakorlatilag kikerülnek belőle.

Ha tereprendezésre kerül sor, és nem állnak a rendelkezésünkre ehhez gépek, akkor ezt a típust egyszerűen eldolgozhatjuk, akár néhány jobb vasgereblye és lapát is elegendő hozzá.

Természetesen akkor is van megoldás, ha a termőfölddel a talajjavítás a célunk. Ez gyakori probléma kiskertekben, haszonkertekben, gyümölcsösökben, de akár díszkerti ágyásokban is.

Ilyen esetekben a komposztált vagy a trágyázott és komposztált típusokat érdemes megrendelni. Ezek rendkívül magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, emiatt önmagában ritkán, inkább normál darált termőfölddel elegyítve érdemes alkalmazni őket ahhoz, hogy dús, zöldellő pázsitot, egészséges növényeket és szép termést kapjunk.

Mekkora mennyiségre lesz szükségünk?

Ha a típus kérdését tisztáztuk, a mennyiségre is érdemes odafigyelni. Nyilván a termőföld szállításának vannak logisztikai költségei, éppen ezért nem mindegy, hogy hány köbméterre lesz szükségünk.

Ezen felül biztosan senki se szeretne később felesleges földkupacokat látni az udvarában, így lényeges ezt minél pontosabban kiszámolni.

Ehhez egy nagyon egyszerű képletet érdemes használni, ami úgy néz ki, hogy egy köbméter termőföldből nagyjából egy tízszer-tíz méteres terület borítható be nagyjából 10 centiméteres vastagságban.

A szállításra is ügyeljünk

Azon túl, hogy a szállításnak van egy alapvető költsége, nagyon lényeges többek között azt is megtervezni, hogy van-e elég helyünk egy nagy teherautó fogadására.

A termőföldet ugyanis mennyiségtől függetlenül egy billenőplatós teherautó viszi a helyszínre, így olyan helyre tervezzük a lepakolást, ahová ez a gépjármű el tud jutni, illetve onnan akadálytalanul ki is tud jönni.

Hiába akarjuk mi a kert végébe a termőföldet, ha a felázott talajon a teherautó nem tud közlekedni, esetleg nem fér el valami miatt.

Így ellenőrizhetjük a minőséget

Noha csak az ömlesztett anyag megérkezésekor tudjuk ellenőrizni a megrendelt termőföld minőségét, azonban így is nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, pontosan milyen tényezőket kell figyelembe vennünk ahhoz, hogy garantált legyen a termék felhasználhatósága.

  • Amire figyeljünk oda, hogy a termőföld soha ne legyen sáros és agyagos, mindig száraz vagy talajnedves állapotban érkezzen.
  • Komoly gond, ha a termőföld többféle színben játszik, hiszen ilyenkor olyan rétegek is belekerültek, melyek nem szerencsések a kertben.
  • Ha finom munkára szeretnénk alkalmazni az ömlesztett anyagot, akkor lényeges kiszűrni a nagyobb földhantokat is, hiszen ezek feltörése mindig speciális szerszámokat igényel.
  • Alapvető gond, ha a termőföldben különféle szennyeződések találhatók. A darált változatban a növényi hulladék, a faágak, a kavicsok sem megengedhetők, de egyik típusában sem elfogadható, ha fém-, üveg-, gumi vagy egyéb mesterséges szemét látható, hiszen ez nem alkalmas a ház körüli felhasználásra.

Munka a termőfölddel

A fentieken túl a termőföld rendelése előtt lényeges még gondolni az ömlesztett anyaggal történő munkára is.

Amennyiben több köbmétert rendeltünk, akkor azt biztosan nem tudjuk kézzel eldolgozni, így mindenképpen gépi földmunkára, legalább egy kisebb, tolólappal ellátott markolóra lesz szükségünk hozzá, aminek pluszköltségei vannak, így azt érdemes beleszámolni.

Nagyjából 4-5 köbméterig azonban a termőföld apránként eldolgozható. Ehhez mindenképpen szükségünk lesz a jó állóképesség mellett egy talicskára a hordáshoz, egy erős lapátra a felszedéshez, valamint legalább egy vasgereblyére az egyenletes elterítéshez.

Minden egyéb további folyamat – füvesítés, döngölés – természetesen extra eszközigényt követel.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert