lakásvásárlás

Napjainkban egyre fontosabbá válik, hogy otthonunk minél zöldebb, környezetbarátabb legyen, lassítva ezzel a globális felmelegedés hatásait. A tudatosabb energiafogyasztás és -felhasználás, a megújuló források használata és a fogyasztás visszafogása is egyre nagyobb hangsúlyt kap – ezért is szeretnének egyre többen zöld otthont teremteni.

Nézzük meg közelebbről, hogy mire érdemes figyelni, ha igazán környezetbarát házban élnénk és épp lakásvásárlás előtt állunk!

A zöld otthonok típusai

Ha környezetbarát otthonról van szó, akkor bizony több változattal is találkozunk. Vannak teljesen passzívházak, melyek rendkívüli hőszigetelésükről és maximálisan energiatakarékos fűtési és hűtési rendszerükről ismertek.

Léteznek ökoházak is, amelyeknek már az építése során is a lehető legkisebb természetkárosításra törekszenek. Plusz, ezek az épületek úgy kerülnek kialakításra, hogy főleg a környezet energiáit hasznosítsák.

A legelterjedtebb mégis a családi házak, nyaralók, esetleg zártkerti ingatlanok esetében is a napelemes rendszer beépítése, mellyel szintén sok energiát – és rezsiköltséget – megspórolhatunk a korábbi fogyasztáshoz képest.

Mire figyeljünk, ha zöld otthont szeretnénk?

1. Legyen energiahatékony

Egy zöld otthon nemcsak az építőanyagok miatt, hanem az intenzív használat melletti leghatékonyabb energiafelhasználás okán lesz valóban környezetbarát. Vásárláskor bátran kérdezzünk rá, hogy mekkora energiafogyasztású az ingatlan, esetleg tettek-e valamit annak érdekében, hogy az energiahatékonyságát növeljék! Ha kéznél van, akkor lapozzuk át a hivatalos energetikai tanúsítványt is, abból sok információt kinyerhetünk.

2. Fenntartható építőanyagok választása

Egyre hangsúlyosabb, hogy olyan építőanyagokat használjunk, melyek valóban hosszú távon fenntarthatók, természetes eredetűek, sőt, elhasználódásukkor környezetkímélő módon bomlanak le.

A házon belül és kívül is alkalmazhatunk ilyen anyagokat. A faburkolatok, a parafa aljzat, az ásványgyapot hőszigetelés mind-mind olyan megoldások, melyek lehet, hogy kicsit költségesebbek, de sokkal környezetbarátabbak.

Ezek egy része látható lesz az ingatlan megtekintésekor, de mindenképp érdeklődjünk az eladónál, hogy milyen alapanyagokat használtak a falakhoz és a szigeteléshez.

3. Alacsony primer energiafelhasználás!

A ház kialakításával és a minőségi alapanyagokkal máris sokat spórolhatunk a ház primer energiaigényén, hogy minél kevesebb fosszilis tüzelőanyagból előállított energiát vegyen fel leendő otthonunk.

A jó szigetelés, a megfelelő szellőztetés, de még a ház körüli fák árnyéka is hozzájárulhat ehhez, hiszen kevesebb villamosenergiát fogunk elhasználni a nyári hűtésre, ha néhány lombos fa megszűri a napsugarakat.

A ház tájolása és környezetének kialakítása ugyanolyan fontos, mint a beltér megfelelő és hatékony megtervezése – ezt mindenképp mérjük fel az ingatlan megtekintésekor. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor kérjük energetikai szakember segítségét a vásárlás előtt!

4. Alkalmazhatóak benne a fenntartható eszközök?

Ha a kiszemelt lakás építésekor nem is azonnal kerültek kivitelezésre az energiahatékonyságot növelő rendszerek, akkor is ajánlatos megfigyelnünk, hogy kialakítása megfelelő-e a későbbi energiahatékony rendszerek beépítésére.

Ilyen például, hogy a tető megfelelő-e napelemes rendszer telepítésére. Ez is fontos szempont, ha mi magunk zölddé alakítanánk a házat a későbbiekben, hiszen nem mindegy, hogy az milyen költségekkel és mennyi idő alatt lesz megvalósítható!

Kérjük szakember segítségét!

Legyen szó zöld építkezésről vagy a frissen vásárolt ingatlan átalakításáról, mindenképp szükségünk lesz egy hozzáértő kivitelező segítségre. Emellett az anyagi háttér megteremtésére több pályázat és kedvezményes kölcsön is elérhető – például a zöld hitel –, melyek igényléséhez jogi tanácsot kaphatunk a megfelelő szakemberektől. Éljünk vele!

Napjainkban egyre fontosabb, hogy leendő otthonunk zöld legyen, sőt akár a megvásárolni tervezett nyaraló vagy zártkerti ingatlan maximális energiahatékonysága is fontos szempont lehet az adásvételi döntéskor.

Érdemes átgondolnunk, hogy egy energiahatékony ház amellett, hogy energiát spórolva kíméli a környezetet, sokkal kisebb összegből lesz fenntartható, így hosszú távon mindenképp megtérül befektetésünk, még ha magasabb áron is jutunk hozzá. Vágjunk bele!

Kép forrása: Adobe Stock

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert