motorolaj

A motorkerékpár gondozásához és karbantartásához számos kiegészítőre van szükség. Ha azt szeretnénk, hogy a motor megfelelően működjön, és ne hibásodjon meg rövid időn belül, vannak bizonyos termékek, amelyek elengedhetetlenek. A motorolaj az egyik ilyen kiegészítő, és nem mindegy, hogy melyiket választjuk.

Miért van egyáltalán szükség motorolajra?

A motorkerékpár olajok fontos szerepet játszanak abban, hogy a motor hosszú ideig tudjon teljesíteni. Nagyon egyszerűen beszerezhető, és ma már online is könnyen megrendelhető köszönhetően az olyan oldalaknak, mint a FilterABC.

Manapság már ott járunk, hogy prémium minőségű termékek közül is lehet válogatni. Természetesen felmerülhet a kérdés mindegyik esetében: miért kell motorolajat tenni a motorba, még akkor is, ha az egy motorkerékpár?

A válasz nagyon egyszerű: a motorkerékpároknak és motorjaiknak sok mozgó alkatrésze van, amelyek menet közben folyamatosan érintkeznek és dörzsölődnek egymáshoz. Így fennáll a kopás, a túlmelegedés és végső soron a meghibásodás, valamint az elhasználódás veszélye.

A motorolaj megelőzi ezt, csökkenti a súrlódási hatást és az alkatrészek kopásának valószínűségét. Ennek eredményeképpen az egész motornak hosszabb élettartamot biztosít, és a biztonsági problémák kockázata is szinte teljesen megszűnik.

Mit is csinál pontosan a motorolaj? Az adalék fő célja a súrlódás csökkentése azáltal, hogy a motor alkatrészein olajfilmet (védő olajréteget) képez, megakadályozza az alkatrészek közötti száraz súrlódást. Továbbá a hőmérséklet is csökkenni fog, így a motor és alkatrészei nem melegednek túl.

Továbbá a motor működésével járó zaj is kisebb lesz, ami kényelmesebbé teszi az egész utazást, és nem zavarja az út mentén sétáló embereket sem. Azt is fontos megjegyezni, hogy a tökéletes motorteljesítményhez elengedhetetlen a megfelelő olajszűrő.

Mi történik, ha nem használunk motorolajat?

Ha nem teszünk motorolajat a motorba (legyen szó autó- vagy motorkerékpárról), a gépezet alkatrészei egymáshoz dörzsölődnek. Száraz súrlódás lép fel, ami rövid időn belül végzetes lehet az egyes elemekre vagy a teljes berendezésre is. Egy törött elem komoly károkat okozhat egy működő motorban, és akár balesethez is vezethet, ha ez menet közben történik.

A biztonsági kockázaton kívül még a pénztárcánkat sem fogja kímélni a kopás, mivel elég sűrűn kell majd a szerelőhöz járnunk az egyes meghibásodásokkal.

Hol érdemes motorolajat vásárolni?

A motorkerékpár motorolaj kétségtelenül nélkülözhetetlen, ezért fontos, hogy megbízható forrásból vásároljunk. Válasszunk olyan terméket, amelyen egyértelműen fel van tüntetve a származási hely, a márka és a gyártó.

Csábító lehet olcsó, márkajelzés nélküli termékeket vásárolni, de ezek hosszú távon valószínűleg károsak lesznek a motorra. Jobb, ha néhány ezressel többet költünk rá, és ismert gyártót választunk, mivel így garantálható a hosszú távú működés.

Kép forrása: Pexels.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom