átültetés
átültetés

Kép forrása: Pixabay.com

Akár szobakertész vagy, akár a szabadban kertészkedsz, biztosan találkoztál már a virágföldbe kevert fehér, szemcsés anyaggal. Ez az anyag nem más, mint a perlit. A perlit egy vulkanikus eredetű kőzet, amely teljesen csíramentes, steril, mivel hőkezelik, ez a tulajdonsága nagyon előnyös a gyökereztetés során.

De miért kevernek a virágföldbe perlitet? A perlit számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik a csíramentességen túl is. Segít javítani a talaj szerkezetét, eredményesen javítja azt, kiváló talajlazító anyag.

Másik lényeges tulajdonsága, hogy kiváló nedvességmegkötő képességgel rendelkezik, ezáltal segít megóvni a növényeket a kiszáradástól. Bár tápanyagokat nem tartalmaz, de eredményesen hosszabbítható meg vele az ásványi műtrágyák hatása is.

Röviden összefoglalva a perlit egy nagyon hasznos anyag, amit a talaj szerkezetének, nedvességtartó képességének javítására használhatsz. Ha saját magad készítenél földkeveréket például palántaneveléshez, a kertészetekben tudsz kertészeti perlitet vásárolni.

Kép forrása: Pixabay.com

Forrás: Safru – Mire jó a kertészeti perlit?

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Otthon, Kiskert