szálerősített beton

A kezdetben természetes anyagokkal, majd acél- vagy üvegszállal kevert, esetleg más különböző típusú anyagokból készült szálerősített betont már az 1950-es évek óta alkalmazzák, azonban ma már bárki számára elérhető, gazdaságos alternatíva.

Az építőiparban számtalan újfajta anyagot, anyagkombinációt alkalmaznak a még jobb teljesítmény elérésére az egyik legősibb mesterséges építőanyag, a beton esetében is.

Kiváló tulajdonságai révén világszerte a legkedveltebb építőanyag, hiszen nemcsak mindenhol elérhető alapanyagokból készül, de nagy szilárdsága, könnyű alakíthatósága, tartóssága okán is az élvonalba tartozik.

Erősítése által még sokoldalúbban használható. Mit jelent a szálerősítés? Mire használható?

Miért szükséges erősíteni a betont?

A beton erős és tartós építőanyag, azonban vannak bizonyos korlátai. Az ellenálló képesség és a tartósság fokozása érdekében szálerősítést alkalmazhatunk, a Beton Booster ArmoTec statikai makroszál mint adalékanyag tökéletesen megfelel erre a célra.

Különféle adalékanyagok hozzáadásával növelhető a beton szilárdsága és tartóssága, repedezés elleni védelme. Az erősítésnek számos módja létezik, többek között a hagyományos vasalás, valamint a szálerősítés, az előfeszítés, az előregyártás. Ezek lehetővé teszik a beton széles körű építőipari alkalmazását.

Szálak típusai

A kisebb átmérőjű mikroszálak statikailag nem méretezhetők, csupán a friss beton zsugorodásából adódó repedéseket csökkentik, ilyenek az acélhaj, illetve az üveg- és a fibrillált szálak.

A makroszálak statikailag méretezhető szálak, vagyis a beton maradó húzó-hajlítószilárdságát is növelik, és a kezdeti zsugorodásból adódó repedések kialakulását is csökkentik vagy megszüntetik. Ezek lehetnek acél-, valamint szintetikus szálak.

Miért előnyösebb a szálerősítés a betonhálónál?

A szálerősített beton alkalmazása számos előnnyel jár a klasszikus acélbeton használatával szemben, mivel a szintetikus statikai szálak könnyebbek és könnyebben kezelhetőek, egyszerűen szállíthatóak, nem korrodálódnak, szerelésükre sincs szükség, csupán az előírás szerinti bekeverésükre.

A kivitelezés költsége is csökkenthető, hiszen a szálak betonhoz keverésének élő- és szakmunkaigénye tulajdonképpen nulla, szemben a betonacélháló tetemes bekerülési és szállítási költségével, nagy munkaigényével. A háló szerelése, beépítése nagy precizitást, hozzáértést igényel.

Hol alkalmazható szálerősített beton?

A szálerősített beton hasznos lehet a különböző építőipari alkalmazásokban, ahol a kiváló szilárdság és tartósság elengedhetetlen. Növeli a beton teherbírását és szilárdságát, így különösen hasznos lehet olyan épületek esetében, ahol a nagyobb terhelésnek és a földrengéseknek való ellenállás fontos, akárcsak a hidak esetében.

Előnyös lehet utak, járdák, autópályák, repülőtéri kifutók, ipari csarnokok burkolatainak megerősítésére, mivel a szálak javítják a beton kopásállóságát, csökkentik a repedések kialakulásának esélyét, és javítják az útburkolat élettartamát.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom