ügyvéd

Tapasztalt közlekedési ügyvédre lesz szüksége annak a vezetőnek, akinek ittas járművezetés miatt elvették a jogosítványát. Érdemes már az eljárás megindulásától kezdve ügyvédet fogadni, aki fel tudja tárni az enyhítő körülményeket.

Az ittas járművezetés btk szerint akkor valósul meg, ha valaki ittas állapotban vezeti a törvényben meghatározott járművek valamelyikét. A legtöbbször előforduló közlekedési bűncselekmény az ittas vezetés. Amennyiben beleestünk ebbe a súlyos hibába, célszerű minél hamarabb ügyvédet megbízni a védelmünkkel.

Mitől függ, hogy szabálysértés vagy bűncselekmény?

Az, hogy valaki szabálysértést vagy bűncselekményt valósít meg, attól függ, hogy mekkora az alkoholos befolyásoltság mértéke. A rendőrök nagy eséllyel már a helyszínen bevonják a vezetői engedélyt.

A 0,50 gramm/liter véralkohol-koncentráció alatti, illetve 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt el nem érő esetek szabálysértésnek bizonyulnak. A KRESZ egyértelműen meghatározza, hogy alkohol fogyasztása után tilos a járművek vezetése.

Az alkoholos befolyásoltság fokozott veszélyt jelent a közlekedés biztonságára. Joggal elvárható minden vezetőtől, hogy olyan testi és pszichikai állapotban legyen, ami alkalmassá teszi a biztonságos közlekedésre.

Az ittas vezetés büntetése

A járművezetéstől való eltiltás szinte minden esetben megtörténik ittas vezetés elkövetése során. Ez egy hónaptól akár 10 évig is terjedhet, valamint akár több százezer forintos pénzbüntetés is társulhat mellé. A pénzbüntetés részletekben is rendezhető, nem muszáj egyszerre kifizetni a teljes összeget.

Amennyiben személyi sérülés történik, vagy halálos áldozatot követel ez a felelőtlenség, akkor nagyobb büntetésre lehet számítani. Abban az esetben felelős a vezető, ha a baleset az ő ittassága miatt következik be.

Ha azonban józanul sem kerülhette volna el a balesetet, és kizárólag a sértettnek felróható, hogy az bekövetkezett, akkor nem az ittas vezető a felelős. Az ittas vezetés büntetése sok esetben letöltendő, vagy felfüggesztett szabadságvesztés is lehet a pénzbüntetés mellett.

A bíróság elé állítás

Ha az ittas vezetőt tetten érik, megvan az alkoholos befolyásoltságot kimutató szonda, vér-, vagy vizeletvételi jegyzőkönyv, valamint az igazságügyi orvosszakértői vélemény, akkor a gyanúsítotti kihallgatás után a sofőrt bíróság elé állítják.

Ebben az esetben kötelező a jogi képviselet, úgyhogy célszerű minél előbb felvenni a kapcsolatot egy közlekedési vétségekre szakosodott ügyvéddel. Ha a gyanúsítottnak nincs ügyvédje, úgy a rendőrség vagy a bíróság hivatalból rendel ki egyet.

Az ittas vezetés mellé gyakran társulnak egyéb bűncselekmények is. Legtöbbször hivatalos személy elleni erőszak, vagy segítségnyújtás elmulasztása állapítható meg. Ez mind szándékos bűncselekmény, mert az elkövetőnek tudatában kell lennie, hogy az alkohol a vezetési képességekre hátrányosan hat.

Kép forrása: Pixabay.com

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Támogatott tartalom