baumap szakemberkereső felújítási támogatás

A kormány 2020 novemberében bejelentette, hogy a 2021. 01. 01-től egy vissza nem térítendő lakásfelújítási támogatással segíti mindazokat a gyermeket nevelő családokat, akik a lakásuk korszerűsítésében gondolkodnak. Hogyan teljesít eddig ez a támogatás?

A támogatás célja egyrészt, hogy fellendítse az építőipart, másrészt, hogy segítséget nyújtson a családoknak a lakhatási körülményeik javításában. A támogatást olyan családok igényelhetik, melyek legalább egy gyermeket nevelnek. Elvált szülők is igényelhetik, ám ennek szigorú feltételei vannak.

A támogatást 2022. december 31-éig lehet igényelni, és akár 3 millió forintot is kaphat az, ami megfelel a feltételeknek. A felújítandó ingatlannak legalább 50 %-ban a igénylő vagy igénylők tulajdonát kell képeznie. Fontos tudni, hogy a támogatás összege a felújítás összegének felét, de maximum 3 millió forintot tehet ki, vagyis ennyit lehet visszaigényelni.

A felújítás során elvégzett munkát és felhasznált alapanyagokat számlával kell igazolni. Fontos feltétel még, hogy a támogatás összegében a vállalkozási díj és az anyagköltség 50-50%-ban kell, hogy megjelenjen, vagyis a 3 millió forintos támogatási összegből másfél millió forint mehet az anyagköltségre, és ugyanennyi a munkadíjra – írja a baumap.hu szakemberkereső portál.

Mely területek a legnépszerűbbek felhasználási szempontból?

Természetesen az sem elhanyagolható kérdés, hogy mire is költhető el ez az összeg. A támogatás iránt nagy az érdeklődés, hiszen a támogatás összege számos munkálat elvégzésére elkölthető. Egy előzetes felmérés alapján a következő területeken szeretnék az emberek felhasználni azt a lehetőséget.

1. Belső terek

A legtöbben a lakás belső terének felújítására szeretnék költeni a támogatást. Ez meglehetősen tág terület, hiszen a belső terek felújításába tartozik az elektromos vezetékek felújítása, belső lépcsők kialakítása, padló, födém vagy álmennyezeti burkolat cseréjét, a galériaépítés, de a festés vagy a beépített bútorok is.

Beépített bútornak számít a konyhabútor, illetve a beépített gardrób is, tehát a felújítás összegéből akár az egész konyhát korszerűsíthetjük.

A belső terek felújításához a lámpák vagy világítótestek beépítése, cseréje is hozzátartozik, egy nemrég nyilvánosságra hozott kiegészítés értelmében. Nem véletlen tehát, hogy a felhasználási területek között a belső terek szerepelnek, hiszen rengeteg munkálat számolható el ezen belül.

A felújítási sorrend figyelembevétel érdemes megtervezni a kisebb munkákat is, így rengeteg időt és energiát spórolhatunk.

2. Fürdőszoba

A második terület, ahol a támogatás összegét el szeretnék költeni az emberek, az a fürdőszoba.

Egyrészt a felhasználási feltételek között szerepel, hogy a támogatás fürdőhelyiség, illetve WC létesítésére is költhető, amennyiben az ingatlan még nem rendelkezik ilyen helyiséggel, másrészt a vízhálózat kiépítése és cseréje is szerepel a feltételek között.

Emellett a fali és padlóburkolatok cseréje és felújítása is ide sorolható, vagyis a fürdő csempézése is elszámolható munkálatnak minősül.

3. Nyílászáró csere

A nyílászárók cseréje amúgy is népszerű a lakásfelújítási támogatástól függetlenül is. Aki az idei vagy a következő évre tervezi az ablak vagy bejárati ajtók cseréjét, azok akár a támogatás segítségével jobb minőségű nyílászárókat, vagy több munkálatot is elvégezhetnek.

A nyílászárók cseréjébe az árnyékolók, a rovarhálók, illetve a védőrácsok felszerelése is beletartozik, így ezek is felkerülhetnek a támogatási összegből.

4. Fűtésrendszer

A fűtésrendszer korszerűsítése is a népszerű felújítási munkálatok közé tartozik. Sajnos manapság még mindig sok házban van régi kazán vagy nem a leghatékonyabb fűtőtest.

A támogatás egyrészt a már meglévő fűtésrendszer felújítására, illetve egyes elemeinek cseréjére költhető el, de egy teljesen új rendszer kiépítésére is felhasználható, ideértve a megújuló energiaforrások kihasználását is.

Vagyis nap, szél vagy egyéb megújuló energiaforrás által működtetett fűtésrendszer munkálatai esetén is igényelhetjük a támogatást.

5. Szigetelés

A szigetelés is tág fogalom, vagyis a támogatás összege nem csak kizárólag a hőszigetelésre értendő. Beletartozik a lábazatszigetelés, a hang-, illetve vízszigetelés is. Tehát a külső szigetelésen túl akár a belső szigetelés is elszámolható költségnek számíthat.

Mivel a külső szigetelési munkálatokat általában a szigetelt külső fal festése szokta követni, jó, ha tudjuk, hogy ez a munkafolyamat és persze anyagköltség is elszámolható.

+1. Tetőtér beépítés

Nagyobb falat a fentieken kívül még a tetőtér beépítése is, azonban erre valószínűleg a 3+3 milliós támogatás önmagában a teljes finanszírozáshoz kevés.

Összefoglalás

Elmondható az eddigi tapasztalatok alapján azonban, hogy a támogatás megtalálta a célközönségét és tömegek élnek a lehetőséggel. A közeljövőben így alacsonyabb rezsiköltséggel működő, korszerűbb és energiatakarékosabb házak és lakások jöhetnek létre.

Hirdetés (X)

Comments are closed.

Friss cikkek innen:Mozaik